Meer klanten binden met marketing automation: zo doe je dat!

Inleiding

Ben je klaar om te beginnen met marketing automation, maar weet je nog niet goed hoe je dit moet aanpakken of wat het kan opleveren? Onlangs bezochten we de Webwinkelvakdagen waar onze klant BOSKA ‘’bekend van de kaasschaaf” samen met bureau Clever Strategy, een inspirerende presentatie gaf over de succesvolle toepassing van marketing automation om nog meer klanten aan hun producten te binden. In dit blogartikel nemen we je mee in de aanpak van Boska en kun je hier wellicht inspiratie uit opdoen voor je eigen strategie.

 

Wat is marketing automation?

Marketing automation is een strategische aanpak die software en technologie gebruikt om marketingtaken en -processen te automatiseren en te optimaliseren. Het streeft ernaar marketinginspanningen efficiënter en effectiever te maken, leads te genereren en klantbetrokkenheid te verhogen, wat vooral waardevol is voor webshops met veel potentiële en bestaande klanten.

 

Wie is BOSKA?

Als toegewijd kaasliefhebber ben je ongetwijfeld bekend met Boska. In een recentie op Dumpert dat viral ging, werd duidelijk hoeveel impact een kaasschaaf kan hebben. Boska, dat in 1896 door meneer Bos als smid werd opgericht, begon met het smeden van messen na een verzoek van een kaashandelaar, wat uiteindelijk leidde tot de creatie van een professioneel assortiment kaasmessen. Nu, 127 jaar en vier generaties later, biedt Boska alles wat nodig is voor een geslaagd feestje op tafel: van kaasmessen en kaasschaven tot planken, fonduesets en pizzamessen.

 

 

In de loop van 127 jaar is er veel veranderd. Lange tijd waren ze bij Boska voornamelijk afhankelijk van retailkanalen, maar tegenwoordig hebben ze ook hun eigen verkoopkanalen en richten ze zich op verschillende doelgroepen. Dit vraagt om een hernieuwde blik op hoe ze deze diverse doelgroepen op het juiste moment kunnen voorzien van de juiste informatie.

Hierbij wordt Boska bijgestaan door bureau Clever Strategy. Samen hebben ze een groeitraject uitgestippeld met diverse stappen en keuzes. In eerste instantie richtten ze zich op een B2C-aanpak, gericht op consumenten. Echter, nu zijn ze ook actief bezig met het bedienen van zakelijke klanten en streven ze ernaar om deze benadering verder uit te breiden.

 

De klant centraal: BOSKA’s consumentenstrategie

Bij BOSKA staat het bieden van waarde aan klanten centraal. Hun strategie focust op het ontwikkelen van uiteenlopende customer journeys voor verschillende doelgroepen, met de nadruk op relevantie en het aanbieden van waardevolle content. Met deze benadering streeft BOSKA ernaar niet alleen producten te verkopen, maar ook duurzame relaties met klanten op te bouwen en te onderhouden.

 

Kies voor de juiste tools

De overstap van BOSKA naar Deployteq, van een combinatie van Shopify en Klaviyo, betekent een belangrijke strategische verschuiving. Deployteq valt op door zijn gebruiksvriendelijkheid en maakt het voor BOSKA mogelijk om hun unieke merkbeleving doeltreffend over te brengen. Deze keuze ondersteunt de ambitie van BOSKA om in de toekomst AI en geavanceerde marketingtechnieken te integreren, terwijl ze consistent blijven in het bieden van relevante content.

 

 

Binnen Deployteq is het mogelijk om een eigen datamodel te creëren, waardoor je vanuit verschillende invalshoeken betere klantprofielen kunt opbouwen. Dit biedt de flexibiliteit om het model naar eigen inzicht vorm te geven en eenvoudige koppelingen te maken, wat de weg vrijmaakt voor efficiënte en effectieve personalisatie.

 

Van segmentatie tot personalisatie

De Basis Leggen

Het leggen van een solide basis is een tijdrovend proces. Werken met data klinkt eenvoudig maar vereist een goede structuur, geavanceerde technologie en vooral het schoonhouden van data. Na het implementeren van de juiste tools nam BOSKA de eerste essentiële stap: de segmentatie.

 

Segmentatie: Een doelgerichte aanpak

BOSKA vraagt zicht voortdurend af: hoe kunnen we onze communicatie aantrekkelijker en beter toespitsen op onze doelgroep? Het antwoord ligt in het verwijderen van overbodige stappen en het ontwikkelen van een nieuwe, gestroomlijnde aanpak. Door gebruik te maken van herkenbare elementen uit hun reclames en door aandacht te besteden aan verschillende productcategorieën, werken ze ernaar toe dat hun Friends alleen relevante informatie te zien krijgen – pizza-liefhebbers krijgen dus pizza-gerelateerde producten te zien en niet die van kaas.

 

Terminologie en klantrelaties

Een belangrijke verandering is de aanpassing van de terminologie. In plaats van eenvoudige nieuwsbriefabonnees, zijn klanten nu ‘BOSKA Friends with Benefits’, compleet met voordelen zoals gratis verzending, nieuwe recepten en levenslange garantie.

 

 

Klantprofielen verrijken

BOSKA start het verrijken van klantprofielen met een welkomstflow via e-mail. In deze e-mails stellen ze vragen zoals ‘Hou je van kaas?’ of ‘Hou je van pizza?’ om de interesse van de klant te identificeren. Vervolgens vragen ze om aanvullende informatie, waaronder verjaardagen. Ze combineren deze gegevens met aankoopgeschiedenis om de profielen verder te verrijken. Deze aanpak stelt BOSKA in staat gepersonaliseerde communicatie te bieden tijdens speciale gelegenheden, zoals verjaardagen. Dit zorgt voor een meer gepersonaliseerde ervaring voor iedere klant.

 

 

Geavanceerde segmentatie technieken

De segmentatie van gegevens is cruciaal om op het juiste moment de juiste boodschap te communiceren. BOSKA creëert een datalandschap waarin ze kunnen segmenteren op diverse zaken, zoals het gebruikte apparaat. Met deze technologie kunnen ze contentblokken plaatsen die overeenkomen met de interesses van de gebruiker. Een bezoeker waarbij uit het dataprofiel blijkt dat diegene alleen interesse heeft in pizza krijgt logischerwijs alleen pizza-gerelateerde producten te zien.

 

 

Dynamische personalisatie

BOSKA hanteert een dynamische benadering. Deze is gebaseerd op persoonsgebonden data. Hierdoor kunnen ze aanvullende informatie bieden over de producten die klanten kopen. Voorbeelden hiervan zijn kaasfondues. De aangeboden informatie over gebruikt, onderhoud en recepten past BOSKA aan de individuele klant aan.

 

Een loyaal klantenbestand opbouwen

Voor BOSKA is het hebben van een gestructureerde database met kwalitatieve data essentieel om eenmalige passanten om te zetten in loyale klanten. Ze ontdekten dat na een eerste aankoop, een tweede aankoop meestal volgde na ongeveer honderd dagen en bij een derde aankoop werd deze periode korter. Deze inzichten werden opgenomen in hun datamodel om de klantbetrokkenheid verder te verbeteren.

 

Verfijning van de communicatiestrategie

De communicatiestrategie van BOSKA is getransformeerd naar een aanpak waarbij specifieke segmenten doelgericht worden benaderd. Een periodieke, gepersonaliseerde nieuwsbrief vormt de basis, gevuld met meer dan alleen promoties, maar ook met inspirerende inhoud zoals unieke recepten en boeiende verhalen. Door een extra laag van personalisatie toe te voegen, stemt BOSKA hun communicatie nog beter af op de specifieke interesses van hun klanten. Deze doordachte en gepersonaliseerde benadering draagt bij aan het creëren van een sterke band met de klanten. Zo behoudt BOSKA niet alleen trouwe klanten, maar genereert het ook een groeiend aantal fans voor hun merk.

 

 

Belangrijkste leerpunten

Er zijn echter enkele leerpunten die BOSKA graag wil delen. Ten eerste is het essentieel om een goede strategie te hebben. Ze testen, monitoren en analyseren deze voortdurend, zodat optimalisatie mogelijk is. Dit doen ze in nauwe samenwerking met Clever Strategy, waarbij ze gebruikmaken van een hybride teamstructuur. Dergelijke samenwerking is cruciaal om succesvol te zijn.

 

Een ander leerpunt betreft de benodigde content. Met de diverse segmentatiemogelijkheden die ze hebben, is er behoefte aan een breed scala aan content. Dit kan een uitdaging zijn, vooral voor bedrijven die hun content intern produceren, aangezien dit extra inspanningen vereist van verschillende teams.

 

Tot slot namen ze hun data kritisch onder de loep bij de overstap naar nieuwe tools. Hierbij ontdekten ze dat hun data niet zo zuiver was als eerst gedacht. Hoewel het misschien voor de hand liggend lijkt, is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Het op orde hebben van je data is van groot belang. Voor BOSKA was dit een essentieel moment om de data te herzien en te structureren. Hun advies is dan ook: onderschat het belang van data-analyse en -organisatie niet en neem de tijd om je data grondig te beoordelen en te ordenen, ook als je overweegt om van tools te wisselen.

 

We hopen dat de ervaringen en inzichten van BOSKA kunnen dienen als inspiratie om aan de slag te gaan met marketing automation. Wil je dit proces graag vormgeven voor jouw organisatie met behulp van een deskundige partij? Dan raden we je aan om contact op te nemen met Clever Strategy. Mocht je op dit moment andere digitale uitdagingen hebben en plannen om je bedrijfsprocessen te optimaliseren met ERP, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn benieuwd naar jouw situatie en hoe we je kunnen ondersteunen om meer rust en vooruitgang te bereiken op het gebied van IT.

 

Samen vooruitgang boeken?

  Vergelijkbare interessante artikelen voor jou

  slider_img
  8 redenen waarom groothandels en productiebedrijven duurzaamheid niet meer kunnen negeren
  Lees meer
  slider_img
  Hoe kan Blisss jou helpen met Power Apps?
  Lees meer
  slider_img
  De bezoekersregistratie app
  Lees meer
  slider_img
  De slimme bussen Power App van PPC
  Lees meer
  slider_img
  Waarom zou je ervoor kiezen om een Power App te bouwen?
  Lees meer
  slider_img
  Wat is het Power Platform van Microsoft?
  Lees meer
  slider_img
  Werk slimmer met Microsoft Copilot in Dynamics 365 Business Central
  Lees meer
  slider_img
  De huidige stand van zaken wat betreft AI in de groothandel- en productiesector
  Lees meer
  slider_img
  Duurzame groei en innovatie bij Lolaar door het inzetten van branchespecifieke softwareoplossingen
  Lees meer
  slider_img
  Wat gaat de impact zijn van AI (artifical intelligence) op de groothandels- en productiesector?
  Lees meer
  slider_img
  Veelgestelde vragen over Power Apps
  Lees meer
  slider_img
  Blisss en gAvilar versterken hun langdurige samenwerking met een upgrade van Navision naar Business Central.
  Lees meer
  slider_img
  Power Apps in combinatie met Dynamics 365 Business Central
  Lees meer
  slider_img
  Ontdek de kracht van AI-Chatbots voor jouw groothandel
  Lees meer
  slider_img
  Microsoft Power Apps: Transformeer bedrijfsprocessen binnen jouw organisatie
  Lees meer
  slider_img
  Hoe het Zero Trust Model jouw bedrijf kan beveiligen
  Lees meer
  slider_img
  Hoe GRIPP je helpt bij het beheren van updates
  Lees meer
  slider_img
  Van Excel naar Power BI
  Lees meer
  slider_img
  Houd phishing buiten de deur: tips voor een veilige inbox
  Lees meer
  slider_img
  Digitale veiligheid: zijn we wel zo alert als we denken?
  Lees meer
  slider_img
  ERP-selectie: Hoe maak je de beste keuze voor jouw onderneming?
  Lees meer
  slider_img
  Van weerstand tot acceptatie: de rol van verandermanagement
  Lees meer
  slider_img
  Nieuwe stap vooruit: Blisss nu officieel Microsoft Solutions Partner
  Lees meer
  slider_img
  Hoe houd je grip op een project?
  Lees meer
  slider_img
  Orders en facturen goedkeuren was nog nooit zo makkelijk
  Lees meer
  slider_img
  ROI wat betekent het? En waarom is het zo belangrijk?
  Lees meer
  slider_img
  Naviplast een handige oplossing voor de kunststofverwerkende industrie
  Lees meer
  slider_img
  Verbeter je productieproces met Blisss Shop Floor Control en ERP
  Lees meer
  slider_img
  Vereenvoudig documentbeheer met Document Capture voor Microsoft Dynamics 365 Business Central
  Lees meer
  slider_img
  Waarom kiezen voor software as a service (SaaS)?
  Lees meer
  slider_img
  5 manieren om een optimale ROI te bereiken door middel van een ERP-oplossing
  Lees meer
  slider_img
  Stap voor stap: Het bouwen van een digitaal ecosysteem voor jouw groothandel
  Lees meer
  slider_img
  Van tekening tot productie: CAD-software en ERP samen in actie
  Lees meer
  slider_img
  Ben jij al bekend met de integratiemogelijkheden van Microsoft 365 en Business Central?
  Lees meer
  slider_img
  De werkwijze van Blisss: snel schakelen en gebruik maken van elkaars expertise.
  Lees meer
  slider_img
  Welke e-commerce oplossing is het meest geschikt voor Business Central?
  Lees meer
  slider_img
  In de wolken zijn met Business Central: kies voor een veilige cloudoplossing
  Lees meer
  slider_img
  Wat komt er allemaal kijken bij de livegang van een nieuw softwarepakket?
  Lees meer
  slider_img
  Uitdagende tijden vragen om automatisering in de wereld van productie
  Lees meer
  slider_img
  5 valkuilen waardoor de projectkosten hoger kunnen uitvallen dan begroot
  Lees meer
  slider_img
  Hoe ziet Industrie 4.0 er in de praktijk uit?
  Lees meer
  slider_img
  De rol van ERP in Industrie 4.0
  Lees meer
  slider_img
  Automatiseren: waarom, hoe en wat levert het op?
  Lees meer
  slider_img
  Hoe geef je jouw klant altijd direct de juiste informatie?
  Lees meer
  slider_img
  Voel je niet bedreigd door marketplaces
  Lees meer
  slider_img
  Hoe speel ik als groothandel in op de nieuwe behoeften van mijn klant?
  Lees meer
  slider_img
  Tips en tricks voor effectieve communicatie
  Lees meer
  slider_img
  Het ERP-systeem: maak het niet ingewikkelder dan het is
  Lees meer
  slider_img
  ERP & MES: de perfecte combinatie voor de Kunststofindustrie
  Lees meer