Wat is MRP 1 & MRP 2?

Voordat we de diepte ingaan over MRP 1 en MRP 2 definiëren we eerst MRP zelf. MRP is een voorraadbeheersysteem, wat voornamelijk gebruikt wordt in de logistiek. De volledige naam is dan ook Material Requirements Planning. Het systeem helpt met het plannen en plaatsen van orders. Maar wat is MRP 1 en MRP 2 dan?  

Het verschil tussen MRP 1 en MRP 2 

MRP 1 is het plannen van de materiaalbehoefte. Welke grondstoffen zijn op welk moment nodig? Het voorraadsysteem MRP 1 houdt hier ook rekening met halffabricaten. MRP 2 is een stuk uitgebreider dan MRP1. Wel bevat MRP 2 alle functies van 1, maar met extra functies/componenten.  

De definitie van MRP 2 is dan ook anders dan MRP 1, het staat namelijk voor Manufacturing Resource Planning. Zo wordt er niet alleen gekeken naar of er voldoende materiaal aanwezig is. Maar er wordt gekeken naar het gehele productieproces. Denk hierbij aan de capaciteit van de machines en de kwaliteit van producten.  

MRP-systeem & ERP-systeem 

Een MRP-systeem kan worden geïntegreerd met een ERP-systeem. Een voorbeeld van zo’n ERP-systeem met MRP-functionaliteit is Microsoft Dynamics 365 Business Central. Blisss implementeert Business Central bij bedrijven. De voorganger van Business Central was Microsoft Navision wat u wellicht kent. Heeft u vragen over het ERP-systeem of MRP-systeem? Neem dan contact met ons op.  

 


Geplaatst op