Slimmer werken met inkoopvoorstellen: het belang van de lotaccumulatieperiode

Titel van de Pagina

Het inkoopvoorstel is een veelgebruikte functionaliteit binnen Business Central om inkooporders te genereren. Deze functionaliteit kan je veel werk uit handen nemen, aangezien je niet meer zelf hoeft te berekenen wat er ingekocht moet worden op welke dag en je de inkooporders niet meer stuk voor stuk handmatig hoeft aan te maken. Om het inkoopvoorstel goed te kunnen gebruiken, moet de functionaliteit echter wel precies doen wat je ervan verwacht. Verschillende parameters op de artikelkaart zijn van invloed op de resultaten die in het inkoopvoorstel naar voren komen, en het goed inrichten van deze parameters kan een complexe puzzel zijn. Eén van deze parameters is de lotaccumulatieperiode, welke wij in dit artikel zullen toelichten om het werken met het inkoopvoorstel te vergemakkelijken.

De lotaccumulatieperiode

De lotaccumulatieperiode is te vinden op de artikelkaart onder het tabblad Planning. In dit veld geef je aan in welk tijdsbereik je de behoefte voor het artikel (Ontstaan vanuit verkooporders, productieorders of assemblageorders, of ontstaan doordat de voorraad onder de veiligheidsvoorraad raakt) wil samenvoegen tot één inkooporderregel.

inkoopvoorstellen lotaccumulatie

Als het veld leeg wordt gelaten, zal voor iedere behoefte met een andere vervaldatum een aparte inkooporderregel aan worden gemaakt, met een andere verwachte ontvangstdatum. Dit kan handig zijn als je weinig/geen voorraad wil hebben in je magazijn of in kleine hoeveelheden dagelijks wil bestellen bij de leverancier.

Door het veld te vullen met een bepaald tijdsbereik (bijvoorbeeld 1W of 12D) kunnen de verschillende behoeftes binnen dit tijdsbereik samengevoegd worden tot één inkooporderregel. Dit kan weer handig zijn als het efficiënter is in grote aantallen te bestellen bij leveranciers of omdat je bijvoorbeeld wekelijks besteld bij een leverancier.

Voorbeeld: lotaccumulatieperiode leeg

In dit voorbeeld zijn er zijn drie verkooporders waarop artikel Lamp (artikelnummer 1500) benodigd is met voor iedere order een andere verzenddatum. De lotaccumulatieperiode op de artikelkaart is leeg gelaten.

Vervolgens berekenen we het inkoopvoorstel met een begin- en einddatum waarbinnen het artikel voor alle drie de orders verzonden moet worden.

inkoopvoorstellen lotaccumulatie

Er wordt voorgesteld om er drie inkooporderregels van te maken, met ieder een andere vervaldatum (de datum waarop het artikel uiterlijk ontvangen moet zijn).

inkoopvoorstellen lotaccumulatie

Na het accepteren van de planningsboodschap, wordt er één inkooporder aangemaakt, met daarop drie orderregels voor hetzelfde artikel, met ieder een andere ontvangstdatum.

inkoopvoorstellen lotaccumulatie

 

Voorbeeld: lotaccumulatieperiode 1 week

 

inkoopvoorstellen lotaccumulatie

 

Door op de artikelkaart van de Lamp de lotaccumulatieperiode in te stellen op 1W (1 week), zullen de behoeftes voor het artikel binnen één week, samengevoegd worden tot één inkooporderregel.

Op het inkoopvoorstel worden nu de eerste twee behoeftes van 100 stuks samengevoegd tot één regel van 200 stuks, omdat de twee behoeftes binnen één week van elkaar vallen. De andere regel is pas op 26-05 benodigd, wat acht dagen na 18-5 is.

inkoopvoorstellen lotaccumulatie

 

Voorbeeld: lotaccumulatieperiode 2 weken

Door de lotaccumulatieperiode op de artikelkaart van de Lamp op 2W (2 weken) te zetten, zal het inkoopvoorstel alle behoeftes op één regel samenvoegen en zal bij het uitvoeren van de planningsboodschap dan ook één inkooporder met één regel aangemaakt worden. De artikelen krijgen nu de vervaldatum van de eerste behoefte.

inkoopvoorstellen lotaccumulatieinkoopvoorstellen lotaccumulatie

De lotaccumulatieperiode kan daarnaast per dag (bijvoorbeeld 3D) of per maand (bijvoorbeeld 1M) ingesteld worden.

Hopelijk wordt de werking van het inkoopvoorstel met dit stukje informatie nog meer verduidelijkt.

Bij vragen kan Blisss uiteraard ondersteuning bieden bij het werken met het inkoopvoorstel.

 

Vergelijkbare interessante artikelen voor jou

Business Central Releasewave april 2024
Lees meer
slider_img
ROI wat betekent het? En waarom is het zo belangrijk?
Lees meer
slider_img
Werkinstructie boekjaar afsluiten
Lees meer
slider_img
Wat is ERP software
Lees meer
slider_img
EDI wat is dat
Lees meer
slider_img
Wat zijn stamgegevens?
Lees meer
slider_img
Wat is MRP 1 & MRP 2?
Lees meer
slider_img
Wat is eilandautomatisering?
Lees meer
slider_img
Wat is Business Process Reengineering (BPR)?
Lees meer
slider_img
Wat is een RFI – Request For Information
Lees meer
slider_img
Wat is een barcode?
Lees meer