Dropshipping: een interessante verkoopmethode voor groothandels

Grote kans dat je al bekend bent met de term dropshipping. Deze verkoopmethode heeft de laatste jaren flink aan terrein gewonnen binnen e-commerce land. En dat is niet voor niets! Voor veel bedrijven is het een makkelijke manier om zonder al te veel risico nieuwe markten te betreden of nieuwe producten te testen. In dit artikel vertellen we je meer over hoe dropshipping in zijn werk gaat en waar je rekening mee dient te houden als je er voor kiest om deze verkoopmethode toe te passen.

Dropshipping in een notendop

Bij dropshipping verkoop je producten in jouw webshop die je zelf niet fysiek op voorraad hebt. Stel je bent een juwelier met een eigen webshop. Je wilt graag horloges gaan verkopen, maar wilt niet het risico nemen dat je producten inkoopt en blijft zitten met een voorraad. Bij dropshipping is dit ook niet nodig! Je gaat namelijk op zoek naar een dropshipment-leverancier die in deze behoefte kan voorzien (producent of leverancier). Op het moment dat een klant online via jouw webshop een horloge koopt, wordt deze order automatisch doorgezet naar de dropshipment-leverancier die vervolgens het horloge verpakt en verzendt naar de klant. Je hoeft zelf dus niks meer te doen in het logistieke proces.

Het verdienmodel is simpel. Jij vraagt bijvoorbeeld een verkoopprijs van 30 euro aan de klant en je betaalt de dropshipping-leverancier 20 euro voor het product + logistieke afhandeling. Aan het einde van de rit, houd je zelf een tientje winst over.

Waarom kiezen voor dropshipping?

Er zijn een aantal redenen waarom een groothandel gebruik zou kunnen maken van de dropshipping-methode:

  1. Lage overheadkosten: door dropshipping heeft een groothandel geen opslagruimte of voorraadbeheersysteem nodig. Dit kan helpen om de kosten te drukken en maakt het makkelijker voor de groothandel om op te schalen, of af te schalen, afhankelijk van de behoefte van de eindklant.
  2. Flexibiliteit: met dropshipping kan een groothandel een breder assortiment producten aanbieden zonder grote voorraden aan te houden. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je als groothandel nieuwe productlijnen wilt testen of nieuwe markten wil gaan betreden zonder dat je direct hoeft te investeren in een grote voorraad. Een groothandel kan op deze manier dus makkelijker de markt betreden, aangezien het minder risico met zich meebrengt ten opzichte van andere verkoopmethodes.
  3. Gemak voor de klant: door dropshipping is het mogelijk voor een groothandel om een breder assortiment producten aan te bieden bij hun klanten, zonder dat het nodig is om grote voorraden aan te houden.

Van de regen in de drup drop

De grote vraag is natuurlijk of er ook dingen fout kunnen gaan met dropshipping? De 3 belangrijkste risico’s van dropshipping zijn:

  1. Lange levertijden: een eventueel probleem met dropshipping is, dat je afhankelijk bent van de leverancier en je dus moeilijker garanties kan geven over de levertijd. Het kan wel eens foutgaan dat de levering langer op zich laat wachten dan dat gecommuniceerd is met de klant.
  2. Geen zicht op de kwaliteit van het product: Aangezien de verkoper het product niet zelf onder handen krijgt, kan het moeilijker zijn om ervoor te zorgen dat het product aan de noodzakelijke kwaliteitsstandaarden voldoet. Als gevolg, kan het voorkomen dat klanten niet tevreden zijn over de kwaliteit en een klacht indienen of het product retourneren.
  3. Communicatieproblemen: de communicatie tussen verkoper, leverancier en de klant is onduidelijk. Daardoor ontstaat er verwarring wat kan leiden tot fouten of misverstanden.

Als je de voordelen en risico’s van dropshipping tegen elkaar afweegt kan je goed bepalen of het interessant is voor jouw groothandel om gebruik te maken van dit business model. Als je als groothandel al een eigen webshop hebt en deze gekoppeld is aan een ERP-systeem (Microsoft Dynamics 365 Business Central), dan kun je het dropshipping proces makkelijk inrichten. Hoe gaat dit precies in zijn werk?

Dropshipping in Business Central

Binnen Business Central is het mogelijk om te werken met dropshipping. Onderstaand een overzicht van hoe dropshipping werkt binnen Microsoft Dynamics 365 Business Central:

  1. Stel je leveranciers- en productinformatie in binnen Business Central. Dit bevat het invoeren van details zoals de contactgegevens van de leverancier, productbeschrijvingen en prijzen.
  2. Integreer Business Central met je e-commerceplatform. Dit stelt je in staat om bestellingen te ontvangen en betalingen te verwerken via je online winkel.
  3. Verwerk bestellingen. Als er via je e-commerceplatform een bestelling wordt geplaatst, wordt deze automatisch naar Business Central verzonden. Het systeem controleert vervolgens de voorraadniveaus en geeft een melding als het tijd is om producten opnieuw te bestellen bij de leverancier. De leverancier krijgt automatisch een seintje dat er een nieuwe order is binnengekomen en zal de bestelling in orde maken en naar de eindklant sturen.

Wil jij als groothandel graag gebruik gaan maken van dropshipping en wil je hier graag meer te weten over komen? Bij Blisss kijken we graag met je mee hoe je dit proces het beste kan inrichten via Business Central. Neem gerust contact met ons op.

 

Nieuwsoverzicht

Geplaatst op