De rol van ERP in Industrie 4.0
Wanneer jouw bedrijf zich bezig houdt met Artificial Intelligence (AI), Cloud Computing, 5G, Internet of Things (IoT), Big data en of Robotisering dan weet je dat je onderdeel uitmaakt van de huidige industriële 4.0 revolutie.
Je zorgt met deze nieuwe technologieën ervoor dat je nieuwe innovatieve toepassingen ontwikkelt. Deze nieuwe technologieën zorgen ervoor dat de capaciteit van productiebedrijven stijgt, terwijl er minder menselijke handelingen en denkoefeningen aan te pas komen. Ook neem je hiermee een voorsprong op je concurrenten. Innovatie leidt vaak tot nieuwe business, meer omzet en meer winst.
Wanneer je spreekt over de huidige industriële revolutie 4.0, impliceert dit dat er ook 3 eerdere revoluties zijn geweest. Even een opfrisser.
Het begon in Engeland
Met de opkomst van de stoommachine in 1710, uitgevonden door Thomas Newcomen, startte Engeland de 1e industriële revolutie. Engeland beschikte in ruime mate over steenkool, ijzer, kapitaal en arbeid waardoor ze met de nieuwe stoomboten en stoomtreinen zorgde voor een flinke toename van economische productie.
Met de opkomst van elektriciteit rond 1850 begon de 2e industriële revolutie. Dit tijdperk kenmerkte zich door talloze uitvindingen, zoals de gloeilamp, de auto, de fotografie, de telegrafie, vliegtuigen, de radio en de film. Het was het begin van een tijdperk waarin voor het eerst massaproductie plaatsvond.
De 3e industriële revolutie stond in het teken van de uitvinding van de computer en het internet. In 1943-1946 werd het eerste mainframe ontwikkeld door defensie in Amerika.
De ENIAC was het eerste mainframe-prototype met een gewicht van 30 ton. De ENIAC (“Electronic Numerical Integrator and Computer”) had 22 vacuümbuizen nodig om één cijfer van een getal met 10 cijfers elektronisch weer te geven. Aldus 220 vacuümbuizen voor een getal met 10 cijfers, 8800 vacuümbuizen voor 20 accumulatoren en nog eens meer dan 9.000 vacuümbuizen voor de vermenigvuldiging, deling, in- en uitvoereenheden. In totaal waren 18.000 vacuümbuizen actief tijdens een rekenopgave.
Communicatie & data
In het huidige 4.0 tijdperk is de techniek niet langer meer de beperkende factor. De meeste apparaten in fabrieken zijn tegenwoordig uitgerust met chips en data-interfaces waardoor ze met andere apparaten kunnen communiceren. De gegenereerde data die hierdoor ontstaat, heeft veel waarde omdat het inzicht geeft hoe productieprocessen efficiënter kunnen worden ingeregeld en hoe producten met een hogere kwaliteit van de band af kunnen rollen.
Deze data wordt automatisch opgeslagen in de cloud waardoor bij elkaar horende fabrieken met elkaar kunnen ‘communiceren’ ook wel ‘connected factories’ genoemd.
Informatie verzamelen, analyseren en toepassen is op deze manier het nieuwe goud voor bedrijven.
Bij de meeste technologieën binnen industrie 4.0 vormt een ERP-systeem de basis. Het is namelijk in staat om enorme hoeveelheden gegevens op te slaan afkomstig van de intelligente werkvloer. Door deze data te combineren met externe data, bijvoorbeeld van machines, en daar intelligentie aan toe te voegen, kunnen besluiten worden genomen en acties worden uitgezet, bijvoorbeeld op het gebied van onderhoud.
In de praktijk merken we dat veel van onze klanten die werkzaam zijn in de productie nog niet veel doen met de nieuwste technologieën die komen kijken bij industrie 4.0. Maar één ding is zeker, over een aantal jaar zullen ook in Nederland veel productiebedrijven deze nieuwste technologieën omarmd hebben. Wil je niet achterlopen op de concurrentie is het slim om nu al voor een ERP-systeem te kiezen dat rekening houdt met de opkomst van nieuwe technologieën.
Met Microsoft Dynamics 365 Business Central weet je dat je goed zit. Onderzoeksbureau Gartner heeft Microsoft erkend als leider in het Magic Quadrant for Cloud ERP for Product-Centric Enterprices. Microsoft is vooruitstrevend op het gebied van technologie en speelt continu in op de nieuwste trends die in de markt voorbijkomen. Als partner van Microsoft blijven wij zelf ook continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en kijken we welke direct toepasbaar zijn bij onze klanten.
Wij zijn benieuwd. Hoeveel van de nieuwste technologieën heb jij al omarmd? En hoe belangrijk vind jij het dat jouw ERP-systeem inspeelt op de nieuwste technologieën?
Laat het ons weten. Wij gaan graag het gesprek met jou aan. Neem hier contact met ons op. Op zoek naar een geschikt ERP-pakket? Onderstaand download je onze brochure die je verder helpt in het oriëntatieproces.
Van jouw bedrijfsproces naar het juiste ERP-pakket
In deze brochure delen we:
✅ Onze ervaringen
✅ De do’s & don’ts in het keuzeproces naar een nieuw ERP-pakket
✅ Een standaard vragenlijst die je kunt gebruiken bij de aanvraag van informatie bij jouw potentiële ERP-leveranciers.
Nieuwsoverzicht
Geplaatst op