Wat is open source ERP?

ERP-software zorgt voor ondersteuning van alle bedrijfsprocessen binnen een bedrijf. Maar wat doet open source ERP dan? De meeste ERP-systemen zijn gebaseerd draaien on-premise of in de cloud en betaal je als gebruiker voor. Open source ERP daarentegen is in de meeste gevallen gratis software waarvan je gebruik kunt maken als bedrijf. Een belangrijk kenmerk van open source ERP is dat het je de mogelijkheid biedt om het systeem van binnenuit aan te passen. De broncode die gebruikt is, is dan ook vrij beschikbaar. ERP-software bestaat ook uit bepaalde programmaregels. Deze programmaregels zijn ook vrij beschikbaar en aanpasbaar.   

Het unieke van een open source ERP is dus dat alles beschikbaar en aanpasbaar is. Maar heb je dan geen goedkeuring nodig van de ontwikkelaars? Het antwoord is nee! Wanneer je kiest om aan de slag te gaan met een open source ERP, heb je geen goedkeuring nodig. Bij andere ERP-oplossingen moet je voor toegang tot de broncode en programmaregels dit via de leverancier regelen en brengt dit kosten met zich mee.  

Voordelen van open source ERP

  • In de meeste gevallen gratis software
  • Volledig naar wens aan te passen en te wijzigen  
  • Je zit niet vast aan één leverancier 
  • Voorzien van de nieuwste technieken 

 Nadelen van open source ERP

  • Geen support of helpdesk 
  • Iedere gebruiker heeft eigen verantwoordelijkheid  
  • Niet eenvoudig te gebruiken 

Is open source ERP veilig? 

De gebruikers van een open source ERP moeten hun eigen beveiliging regelen. Zoals een gegevensback-up en firewalls. Dit moet je als bedrijf wel doen om de gegevens van het bedrijf te beschermen. Je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van beschikbare beveiligingssystemen. Je krijgt dus de optie om zelf een beveiliging te ontwikkelen of gebruik te maken van een beschikbaar beveiligingssysteem.   

ERP-software in de cloud

Tegenwoordig draait de meeste ERP-software in de cloud. Dit zorgt ervoor dat er bij bedrijven geen zware servers hoeven te draaien. Daardoor brengt dit ook minder kosten met zich mee en is het toegankelijk geworden voor MKB-bedrijven om mee te werken. Bij Blisss implementeren we de ERP-software Microsoft Dynamics 365 Business Central. Dit is ook een volledig cloudgebaseerde ERP-oplossing.


Geplaatst op