Wat is logistiek?

Iedereen kent de term logistiek wel, maar wat betekent het nou eigenlijk? Logistieke processen zorgen ervoor dat de goederen op de juiste tijd en plaats bij de juiste persoon terecht komt. Om dit te realiseren is logistiek voornamelijk organiseren, plannen, besturen en uitvoeren.  

Wat valt er onder de term logistiek? 

Maar logistiek is meer dan alleen de goederen van A naar B brengen. Het is namelijk veel breder dan dat. Kijk bijvoorbeeld eens naar de ‘logistieke ketting’. Vaak begint het logistieke proces al bij een grondstof. De grondstof wordt verwerkt en ergens opgeslagen. Het opslaan van de voorraad is ook een onderdeel van logistiek. Hoe kan je als bedrijf nou zo goed mogelijk je voorraad beheren? De voorraad zo optimaal mogelijk indelen? En hoe zorg je ervoor dat het je niet te veel geld kost? Via een goed supply chain management system zorg je ervoor dat deze onderdelen optimaal worden benut en de kosten zo laag mogelijk blijven.  

Distributie 

Nadat de grondstoffen zijn verwerkt tot een eindproduct is het belangrijk dat het product bij de eindgebruiker terecht komt. De distributie is dan ook de laatste stap in de ‘logistieke ketting’. Ook hier komt meer kijken dan alleen het product naar de eindgebruiker vervoeren. Zo moet je ook kijken naar de verkooporders. Welke producten heeft de eindgebruiker besteld en waar moet het geleverd worden? Dit soort vragen worden beantwoord in de order. Wanneer de order binnen is moet de order dus worden klaar gemaakt voor verzending.   

ERP als onderdeel van de logistieke keten

Om logistieke processen efficiënt in te richten maken veel bedrijven gebruik van software die hun hierin kan ondersteunen. Met behulp van ERP-software kunnen vrijwel alle bedrijfsprocessen van handelsbedrijven en productiebedrijven worden gestroomlijnd. In combinatie met andere systemen kunnen bedrijven in de logistieke keten ervoor zorgen dat ze de eindgebruiker de optimale klantervaring kunnen bieden. Ben jij benieuwd hoe een ERP-systeem kan bijdragen aan het verbeteren van jouw logistieke proces? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder.

 

 


Geplaatst op