Wat is e-commerce?

Wat is e-commerce? 

E-commerce is de afgelopen jaren een groot begrip geworden in het bedrijfsleven. Maar waar staat het nou eigenlijk voor en wat betekent het? De E staat net als bij e-mail voor elektronisch. Commerce is vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands handel. Elektronische handel is dus de letterlijke vertaling van e-commerce. Met e-commerce verdienen veel bedrijven geld op internet. Dit doen ze door producten en/of diensten aan te bieden op hun website.  

Voorbeelden van e-commerce 

Naast het kopen van een nieuwe laptop op de website van Coolblue, gaat e-commerce nog veel verder. Het kopen en verkopen van producten op bijvoorbeeld Marktplaats. Het kopen van tickets voor de klassieker Ajax tegen Feyenoord. Zoals je misschien al merkt is e-commerce een breed begrip met meerdere mogelijkheden. Maar deze voorbeelden zijn allemaal gericht op de B2C en C2C markt, hoe zit dat met de B2B markt? 

B2B e-commerce 

Waar de vorige voorbeelden gericht waren op B2C en C2C markt, speelt e-commerce ook een grote rol in de B2B markt. B2B e-commerce staat voor businesssto-business elektronische handel. Een voorbeeld hiervan is wanneer Blisss een online aankoop doet bij een ander extern bedrijf. Bij het handelen tussen bedrijven gelden andere regels dan het handelen tussen bedrijven en consumer (C). Zo wordt bij een B2B website de prijs exclusief BTW getoond.  

E-commerce en ERP   

Productiebedrijven en groothandels kunnen tegenwoordig niet meer zonder een webshop. Veel handel gaat via online  verkopen zo ook in deze branches. De data van e-commerce wordt vervolgens verwerkt in het ERP-systeem. Om jouw e-commerce te koppelen met het ERP systeem heb je een juiste partner nodig die dit realiseert. Zo heeft Blisss ervaring met koppelingen zoals Sana en Magento. 


Geplaatst op