Teamindeling

De werkwijze van Blisss: snel schakelen en gebruik maken van elkaars expertise

Dat Blisss de afgelopen jaren flink gegroeid is, is bijna niemand ontgaan. Maar als klant wil je natuurlijk weten hoe dit jouw bedrijf gaat helpen. Bij Blisss hebben wij ons de afgelopen jaren gericht op het creëren van een balans tussen twee aspecten: de voordelen van een groot bedrijf, zoals efficiëntie en brede expertise, gecombineerd met de voordelen van een kleiner bedrijf, zoals flexibiliteit en persoonlijke aandacht. 

Een groot bedrijf kan wel veel kennis en specialisten hebben, maar vaak is het lastig om snel met de juiste persoon in contact te komen. Dit kan leiden tot vertragingen en onduidelijkheid. Aan de andere kant, kleinere bedrijven zijn vaak flexibeler en hebben kortere communicatielijnen, maar kan het ontbreken aan specifieke kennis of capaciteit. 

In dit blogartikel lees je hoe Blisss het genoemde probleem aanpakt en het ombouwt tot een werkwijze die voor zowel de klant als Blisss ideaal is. 

Om hierop in te spelen heeft Blisss besloten om het bedrijf op te delen in zelfsturende teams. We hebben 3 teams bij Blisss. Om voor herkenbaarheid te zorgen hebben we deze onderverdeeld in de volgende kleuren: Blauw, Geel en Rood. Elke team bestaat uit maximaal 15 personen en beschikt over alle benodigde functies om klanten optimaal te ondersteunen. Hierdoor wordt het proces van planning en ontwikkeling efficiënter en is er meer kennis over de specifieke bedrijfsprocessen van de klant. Zo is er geen aparte afdeling voor development meer bij Blisss, maar werken ontwikkelaars binnen het team mee. Ook is het team zelf verantwoordelijk voor de planning en wordt er gewerkt met een ’teamcoördinator’, die het team leidt in de planning en capaciteit. Dit moet leiden tot betere planning, en meer kennis over jouw bedrijf binnen het team (van developer tot adviseur tot support). Elk team beheert een groep klanten die ze inmiddels door en door kennen. Dit zijn zowel klanten in de implementatiefase, maar ook klanten die al jaren van onze service genieten. De teams bedienen geen specifieke markt en kunnen elk type klant aan omdat de kennis en expertise breed genoeg is.  

Hieronder lees je hoe teamcoördinatoren Jasper (Team Blauw) en Ruben (Team Geel) de zelfsturende teams ervaren:

Jasper: “Het werken in teamverband is voor mij: De voordelen inzetten van een sterk team met experts die elkaar én het klantenbestand goed kennen, korte lijntjes benutten om samen successen te boeken. Daarbij blijvend kunnen vertrouwen op de andere teams waardoor we nog steeds één Blisss zijn. Goed voor de klant én collega’s!” 

Ruben: “Binnen team Geel wordt samen hard gewerkt om alle klanten zo goed mogelijk te helpen. Hierbij is iedereen bereid collega’s te helpen en een extra stap te zetten als dit nodig is. Daarnaast is het plezier in het werk erg belangrijk en houden we binnen het team van gezelligheid en borrels na een drukke werkweek.” 

Ook de eerstelijns support wordt vanuit de teams zelf geregeld. Hierbij heeft elk team een direct telefoonnummer en is de planning binnen elk team zo opgezet dat er altijd supportbezetting is. Dit zorgt ervoor dat er direct contact is met de juiste persoon en er snel op acute vragen en problemen kan worden ingespeeld die niet kunnen blijven liggen tot het vaste dag(deel) dat we voor de klant werken. 

We werken nu een bijna 2 jaar via deze teamstructuur en kunnen wel stellen dat we erg tevreden zijn met hoe het uitpakt voor onszelf en voor onze klanten. Uiteraard staan we ook altijd open voor feedback hoe het beter kan. Dus heb jij nog tips of advies dan horen we het graag.

Hoe ziet zo’n teamindeling eruit?