Waarom kiezen voor SaaS: Software as a Service?

De wereld verandert. Als ondernemer moet je steeds meer kwaliteit leveren voor minder én moet je steeds sneller kunnen aanpassen. Technologieën volgen zichzelf steeds sneller op en verouderen dus met de dag. Om bij te blijven moet je als ondernemer continu investeren en bezig zijn met zaken waar je wellicht helemaal niet mee bezig wilt zijn.

Om staande te kunnen blijven in de hedendaagse dynamiek en om toegevoegde waarde te kunnen blijven leveren, is het optimaliseren van bedrijfsvoering van cruciaal belang. Vaak gaat dit gepaard met aanpassingen in IT-infrastructuur (ERP of CRM). Hoewel dit voor veel ondernemingen noodzakelijk lijkt, staat het toch meestal later op de agenda. De reden daarvoor? Kosten. De oplossing? Software as a Service.

SaaS is de oplossing, maar wat is SaaS?

SaaS is de afkorting van Software as a Service. Dit betekent dat de software volledig wordt gehost op het internet, het ‘on demand’ is en de software niet meer op eigen servers wordt geïnstalleerd. Bij SaaS-producten betaal je maandelijks naar gebruik. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee. Deze bespreken we hieronder:

 • Flexibiliteit
  SaaS is flexibel en kan makkelijk worden op-en afgeschaald. Het is volledig toegespitst op de wensen van de organisatie waardoor je eigenlijk nooit te veel betaalt.
 • Aanschafkosten
  Bij SaaS oplossingen vermijd je hoge kosten voor implementatie en aanschafkosten voor hardware. Hierdoor is het nu ook voor ”kleinere” organisaties betaalbaar.
 • Operationele kosten
  De software wordt door de leverancier continue geüpdatet. Hierdoor hoef je dit zelf niet na verloop van tijd te doen, waardoor je kosten op de lange termijn bespaart. Daarnaast profiteer je altijd van de nieuwste software.
 • Mobiliteit
  SaaS-producten zijn enkel te raadplegen via internet, waardoor werknemers altijd en overal kunnen werken.
 • Data opslag
  SaaS producten zorgen ervoor dat je onbeperkt data in de cloud kan opslaan. Door middel van ‘elastische’ omgevingen is de opslagcapaciteit variabel en altijd hetzelfde.

Hoe belangrijk is én wordt SaaS?

Wat veel mensen niet weten is dat SaaS eigenlijk al een erg bekend fenomeen is. We maken er namelijk allemaal gebruik van. Want kijk maar in de rondte, wie heeft er tegenwoordig geen account voor Netflix of Spotify? En mocht je het je nog afvragen, dit zijn typische SaaS oplossingen.

Maar de vraag blijft dan nog steeds: hoe zit dit dan op zakelijk vlak? Om een beeld te geven: in 2008 gebruikte slechts 12% van de bedrijven cloud-gebaseerde applicaties. Nu, ruim 10 jaar later, zegt 73% van de bedrijven in 2020 volledig te willen werken in de cloud. Een massale groei waardoor de vraag niet meer is: waarom moet ik over? Maar wanneer moet ik over?

Wat is het verschil met traditionele software?

Het verschil met traditionele ERP zit hem met name in het ‘eigenaarschap’ van de software. Bij ‘on-premise ERP’ koopt een organisatie namelijk de software. Het voordeel hiervan is dat er maatwerk mogelijk is, waardoor het volledig toegespitst kan worden op de wensen van een organisatie. Bij SaaS kan dit niet, aangezien je geen eigenaar wordt. Bij SaaS betaal je naar gebruik en ‘huur’ je als het ware de software. Je kunt in de software wél aanpassingen maken maar de basis blijft altijd hetzelfde. Dit moet ook, aangezien de leverancier de software moet kunnen updaten. Bij producten met maatwerk gaat dit vele malen moeilijker.

Dus is er met SaaS nog wel maatwerk mogelijk?

Uiteraard, dat kan zeker. Om SaaS goed te kunnen laten aansluiten bij de wensen van organisaties, is er maatwerk mogelijk in de vorm van zogeheten ‘extensies’. Dit zijn applicaties, die tegen de basis worden aangeplakt. Dit is te vergelijken met applicaties op iOS of Android, welke vervolgens communiceren met het besturingssysteem. Voor Microsoft producten zijn deze extensies beschikbaar in de Appsource. Benieuwd naar wat de Appsource is en wat het voor jouw organisatie kan betekenen? Lees dat hier!

Nieuwsoverzicht

Geplaatst op