ROI wat betekent het? En waarom is het zo belangrijk?

ROI wat betekent het? En waarom is het zo belangrijk? 

ROI is een veel genoemde term in de zakelijke wereld, maar wat betekent het nou eigenlijk? ROI is de afkorting van de Engelse term Return On Investment. Het ROI geeft aan of de investering een positief of negatief rendement oplevert. Met de ROI bepaal je dus eigenlijk wat de investering jou oplevert! Maar wat is het nou het voordeel van het berekenen van het rendement op de investering? 

Voordeel ROI 

Het grootste voordeel van het berekenen van de ROI is dat je vooraf kan bepalen of de investering genoeg rendement oplevert. Wanneer jij als investeerder vooraf al weet dat het geen tot weinig rendement oplevert, zou jij er dan geld in steken? Maar hoe zorg je ervoor dat je een optimale ROI bereikt door middel van een ERP-oplossing?  

  1. Het besparen van operationele kosten 

Operationele kosten zijn wellicht de grootste kostenpost van iedere organisatie. In veel gevallen waarbij meer efficiëntie gewenst is, is dit dan ook de post waar het eerst en meest op wordt bezuinigd. Een goede manier om dit te doen is door te beginnen bij een ERP-systeem. De implementatie van zo’n systeem zorgt er voor dat bepaalde processen worden heroverwogen en op een logische wijze worden ingericht (lean). De nadruk ligt hierbij op het versnellen van processen en de daarbij horende automatisering. Vergelijk het met: ‘waarom door de buitenbocht schaatsen als het ook via de binnenbocht kan?’. En het bewijs is er; processen gaan 20 tot 30% sneller met een ERP-systeem.  

  1. Real-time inzicht in informatie en gegevens 

Eén van de kenmerken van een ERP-oplossing is het centraal registreren van allerlei soorten bedrijfsgegevens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klanten, leveranciers, artikelen en ga zo maar door. Door ook de acties vast te leggen die gekoppeld zijn aan die gegevens, geldt dat er meer inzicht verkregen kan worden door wie dan ook in de organisatie. Je kunt je voorstellen dat je hier mee betere beslissingen kan nemen.   

Wil je nou nog 3 extra manieren op een optimale ROI te bereiken? Lees dan hier verder! 


Geplaatst op