Wat is een consultant?

Een consultant is een persoon die professioneel en deskundig advies geeft aan anderen. In de rol van consultant geef je dan ook vaak advies aan verschillende klanten. Een ander woord voor consultant is dan ook adviseur. De consultant deelt dan ook zijn kennis en/of expertises met de klant.  

Waar werken consultants?

Een consultant is een specialist in een bepaald vakgebied. Ze werken meestal voor een consultancybureau of adviesbureau waarbij ze anderen organisaties adviseren. De bekende grote internationale consultancybureaus zijn onder andere McKinsey & Company, EY, Capgemini & Deloitte.

Wat is een consultant?

Hoe word je consultant?

Als je consultant wilt worden is het belangrijk dat je een juiste achtergrond hebt. Je hebt bijvoorbeeld de opleiding bedrijfskunde (hbo/wo), bedrijfskundige informatica (hbo), business intelligence (hbo/wo) of business proces management (hbo) gevolgd. Verder heb je werkervaring opgedaan tijdens een stage of traineeship.

Als je vervolgens aan de slag mag gaan bij een bedrijf als consultant is het ook erg belangrijk dat je goed wordt begeleidt en intern wordt opgeleid.

Eigenschappen van een goede consultant

Niet iedereen is geschikt voor de functie van consultant. Er zijn een aantal eigenschappen die je een goede consultant maken, namelijk:

 • Luistervaardig
 • Empathisch
 • Besluitvaardig
 • Nieuwsgierig
 • Zelfverzekerd

Functieomschrijving consultant  

 In iedere branche waar een consultant werkzaam is zal de functie er net wat anders uitzien. Wij kunnen wel aan jou vertellen hoe de rol van een consultant er bij Blisss uitziet. 

Bij Blisss werken namelijk meerdere consultants. Zo hebben onze consultants veel kennis van Microsoft Dynamics 365 Business Central. Maar hoe ziet de functieomschrijving er precies uit bij Blisss? 

 • Samen met de klant te ontdekken waar hun behoeftes liggen; 
 • In kaart te brengen hoe de diverse werkprocessen verlopen; 
 • Te bepalen met welke ERP-oplossing hij of zij het meest geholpen is; 
 • Samen met de technische consultants te bepalen hoe Dynamics 365 Business Central ingericht kan worden dat de software optimaal aansluit bij deze werkprocessen; 
 • Je te verdiepen in de verschillende modules en verschillende add-ons van Dynamics 365 Business Central. 
 • Zelf je tijd in te delen en zelf verantwoordelijk te zijn voor de deadlines die je met klanten en collega’s afspreekt. 

 

Wat zijn uitdagingen van een consultant?

Een veelgehoorde uitdaging is een correcte urenregistratie bijhouden. Consultants houden er vaak niet van om met administratieve zaken bezig te zijn. Waar ze echt goed in zijn is in het maken van analyses, projecten begeleiden en kennisdeling. Het bijhouden van de urenregistratie of onkostenformulieren lopen ze over het algemeen niet warm voor.

Voor de klant is het echter wel belangrijk dat de urenregistratie op orde is. Het zorgt namelijk voor transparantie zodat de klant precies weet wat er gedaan is en waarvoor hij betaald heeft. Consultants kunnen dit ervaren als een controlemechanisme, maar zo moet je er eigenlijk niet naar kijken. Als de consultant dit goed bijhoudt krijgt hij zelf ook een beter totaaloverzicht waarmee die zijn voordeel kan doen.

 

Hoe word je consultant?

Werken als consultant

Lijkt werken als een consultant jou nou het leukste dat er is? Bij Blisss zijn we altijd op zoek naar nieuwe adviseurs die niets liever doen dan contact hebben met andere mensen. Heb jij nou interesse in de vacature van consultant? Bekijk dan hier de vacature. 


Geplaatst op