Wat is een barcode?
Een barcode bestaat uit opeenvolgende lijnen, deze lijnen representeren een code. Onder deze lijnen staat een combinatie van 13 cijfers, letters en/of leestekens. De combinatie tussen de lijnen en cijfers representeren dus een code. Deze code kan gelezen worden door een scanner. In de supermarkt zijn alle producten voorzien van een barcode. Wanneer deze gescand wordt, wordt de prijs aangegeven en wordt die toegevoegd aan de ‘winkelmand’.
Wat is de geschiedenis van de barcode?
De geschiedenis van de barcode of streepjescode begint op 1948. Er was al een lange tijd vraag naar een efficiënt systeem waarmee de voorraad op peil gehouden kon worden. Bernard Silver en Norman Woodland gingen op zoek naar een efficiënte oplossing voor het voorraadbeheer. In 1952 werd de destijds nieuwe uitvinding voorzien van een patent. Pas 20 jaar later werd deze unieke methode algemeen gebruikt.
5 voordelen van werken met een barcode
· Vermindering van menselijke fouten
· Goedkoop te ontwerpen en af te drukken
· Verbetering van het voorraadbeheer
· In één oogopslag zien waar in het magazijn artikelen liggen
· Verhoging van de productiviteit
Barcode scanning oplossingen
Om te werken met barcodes heb je een software nodig die dit ondersteunt. De software wordt dan ook wel een ‘oplossing’ genoemd. Middels barcodescanning wordt de voorraad geregistreerd. Dit kan gekoppeld worden met een ERP-systeem of POS-systeem. De laatstgenoemde is een uitgebreid kassasysteem. Een ERP-systeem daarentegen biedt ondersteuning van alle processen binnen het bedrijf. Een voorbeeld van een ERP-systeem is Microsoft Dynamics 365 Business Central. De kassa- en/of ERP-systemen verwerken de informatie van de barcode en zorgt ervoor dat het effectief kan worden ingezet.
Geplaatst op