Wat zijn Power BI feitenblokken in Business Central?
Laten we beginnen bij het begin. Power BI is een krachtige tool van Microsoft waarmee je data kunt visualiseren en analyseren. In Business Central zijn er op verschillende pagina’s speciale onderdelen gereserveerd waar Power BI-rapporten direct kunnen worden weergegeven. Denk bijvoorbeeld aan het rolcentrum, de centrale plek waar veel gebruikers dagelijks mee werken. Zonder dat je hoeft te schakelen tussen verschillende applicaties, kun je hier volledige dashboards inzien, iets wat veel van onze klanten al doen.
Maar er is meer. Naast deze bekende dashboards biedt Business Central ook zogenaamde feitenblokken op specifieke lijstpagina’s, zoals die van ‘Artikelen‘. Wat zijn dat, vraag je je misschien af? Feitenblokken zijn compacte Power BI-rapporten die direct relevante en actuele informatie tonen over bijvoorbeeld je voorraad, aankopen of verkoopgegevens. Dit betekent dat je in één oogopslag ziet wat de status is van bijvoorbeeld je voorraad per vestiging, zonder door verschillende schermen te hoeven klikken.
Waarom zijn deze feitenblokken zo waardevol?
Het antwoord is simpel: overzicht en inzicht. Natuurlijk kun je deze informatie ook elders in Business Central vinden, maar het visuele aspect van Power BI maakt het zoveel duidelijker en gebruiksvriendelijker. Daarnaast kun je in Power BI-rapporten data uit meerdere bronnen combineren. Dit geeft je de mogelijkheid om nog dieper te graven en verbanden te ontdekken die je anders misschien zou missen.
Stel je een organisatie voor met meerdere Business Central bedrijven. Met Power BI kun je eenvoudig de voorraad van elk afzonderlijk bedrijf per artikel bekijken, direct in een feitenblok. Je hoeft geen aanpassingen te doen en ziet zo meteen de voorraad in alle bedrijven. Dit kun je ook gebruiken om bijvoorbeeld een overzicht van openstaande rekeningen te krijgen.
Ook historische verkoopcijfers zijn bijvoorbeeld mogelijk om te tonen in een feitenblok. Bij een overstap naar een nieuw systeem wordt vaak niet alle oude data meegenomen. Met Power BI kun je echter een rapport maken dat verkoopgegevens uit zowel de oude als de nieuwe database haalt. Zo heb je een compleet overzicht van al je gegevens, zonder iets te missen. Wat ons betreft erg waardevol als je wilt sturen op cijfers uit het verleden.
Zijn er dan helemaal geen nadelen aan deze feitenblokken en is het echt zo eenvoudig?
Hoewel het gebruik van Power BI feitenblokken ontzettend veel waarde kan toevoegen, zijn er wel enkele aandachtspunten. Om deze functie te gebruiken, moet de gebruiker een Power BI-licentie hebben, wat eventueel extra kosten met zich meebrengt. Verder zijn de feitenblokken heel eenvoudig te implementeren voor bepaalde stamgegevens zoals klanten, leveranciers en artikelen. Business Central herkent automatisch de link tussen de stamtabellen in BC en Power BI, waardoor er geen programmeerkennis nodig is.
Wil je echter een Power BI feitenblok toevoegen op een scherm waar geen vooraf gedefinieerde link aanwezig is, zoals bijvoorbeeld bij een verkooporder, dan moet er in Business Central een klein stukje code worden toegevoegd. Dit is gelukkig geen grote aanpassing en kan snel worden uitgevoerd.
Wil je meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan eens op deze pagina, waar je precies kunt zien hoe zo’n Power BI feitenblok gemaakt kan worden. Heb je een beetje hulp nodig? Neem gerust contact op met een van onze consultants.