De 2 d's van digitalisering en duurzaamheid
Digitalisering speelt een grote rol in duurzaamheid, vertelt Dirko (Directeur – Blisss Software). Minder papierverbruik is slechts een klein deel van het verhaal, maar het is een stap in de goede richting.
Daarnaast kunnen goed georganiseerde digitale processen de duurzaamheid ondersteunen. Stel je bijvoorbeeld voor dat een bedrijf gebruikte producten opknapt en weer verkoopt (refurbished producten). Om dit efficiënt te doen, is een goed digitaal proces essentieel. Dit maakt het makkelijker om producten bij te houden, te repareren en opnieuw te verkopen, wat helpt om afval te verminderen en resources te sparen, legt Dirko uit.
Sociale duurzaamheid is ook belangrijk, en dat vinden we bij Blisss een essentieel aspect. Een goedlopend digitaal proces vermindert frustratie bij medewerkers, maakt informatie makkelijker toegankelijk en verbetert de besluitvorming. Dit leidt tot minder werkdruk en een betere werkomgeving.
Bij Blisss hechten we veel waarde aan werkplezier. We willen het werk van medewerkers bij groothandels en productiebedrijven leuker en uitdagender maken, zodat ze met energie aan het werk gaan en er ruimte ontstaat om met andere belangrijke initiatieven aan de slag te gaan, zoals bijvoorbeeld duurzaamheid.
Onze klanten zijn al jaren goed bezig met duurzaamheid en hebben verschillende initiatieven ondernomen om aan de steeds strengere normen te voldoen. Zo hebben we specifieke uitdagingen gezien, zoals het instellen van de juiste rapportage om aan de normen te voldoen, zowel aan de administratieve als de productieve kant. Veel bedrijven zijn hier al mee bezig, omdat ze altijd zo duurzaam, snel en efficiënt mogelijk willen werken. Ontdek hier de duurzaamheidsinitiatieven van onze klanten en laat je inspireren om deze goede voorbeelden te volgen.
Als partner van Microsoft vinden we het belangrijk om hun duurzaamheidsdoelstellingen te delen. Enkele belangrijke punten over Microsoft’s duurzaamheidsambities:
- CO2-neutraliteit: Microsoft is al sinds 2012 CO2-neutraal in haar bedrijfsvoering.
- CO2-negativiteit: Het doel is om in 2030 CO2-negatief te worden, wat betekent dat ze meer CO2 uit de atmosfeer willen halen dan ze uitstoten.
- Historische uitstoot: Microsoft wil tegen 2050 alle CO2 die het bedrijf sinds de oprichting in 1975 direct of door elektriciteitsverbruik heeft uitgestoten, uit het milieu verwijderen.
- Samenwerking: Microsoft heeft het initiatief “Transform to Net Zero” opgezet om andere bedrijven te stimuleren sneller klimaatneutraal te worden.
- Europese context: Terwijl de Europese Unie streeft naar klimaatneutraliteit in 2050, gaat Microsoft een stap verder door al in 2030 klimaatpositief te willen zijn.
Deze doelstellingen tonen aan dat Microsoft niet alleen streeft naar het minimaliseren van hun eigen milieu-impact, maar ook actief bijdraagt aan het verminderen van de globale CO2-uitstoot en andere bedrijven aanmoedigt om hetzelfde te doen.
Dus als je op zoek bent naar een nieuw softwarepakket en ook wilt letten op duurzaamheid, weet je met Blisss en Microsoft een sterke basis hebt voor zowel duurzaamheid als digitalisering.
Transparantie en duurzaamheid gaan hand in hand met de ESG-rapportage
Duurzaamheid gaat verder dan alleen milieuvriendelijk handelen. Bedrijven moeten hun inspanningen ook kunnen meten en transparant maken. Dit is waar ESG-rapportage om de hoek komt kijken. Steeds vaker horen we over ESG-rapportage, maar wat houdt dit precies in?
ESG-rapportage (Environmental, Social, and Governance) is een raamwerk waarmee bedrijven hun prestaties op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid meten en rapporteren. Dit is belangrijk omdat het bedrijven helpt om transparant te zijn over hun impact op mens en milieu.
De ESG-rapportage omvat drie pijlers:
- Environmental (Milieu): Milieugerelateerde criteria zoals ecologische voetafdruk, energieverbruik en inzet voor milieubehoud.
- Social (Sociaal): Sociaal beleid, waaronder arbeidspraktijken, diversiteit en maatschappelijke betrokkenheid.
- Governance (Bestuur): Bedrijfsbestuur, ethiek en naleving van wet- en regelgeving.
Welke bedrijven zijn verplicht om te rapporteren op het gebied van duurzaamheid?
Met de invoering van de CSRD worden bedrijven verplicht om transparant te zijn over hun duurzaamheidsbeleid en prestaties. De richtlijn is van toepassing op grote beursgenoteerde ondernemingen en andere grote bedrijven die aan bepaalde criteria voldoen, zoals:
♻️ Meer dan € 50 miljoen netto-omzet
♻️ Meer dan € 25 miljoen op de balans
♻️ 250 of meer werknemers
De invoering van deze verplichtingen gebeurt stapsgewijs:
♻️ Vanaf 2024: Grote beursgenoteerde ondernemingen
♻️ Vanaf 2025 en 2026: Andere grote bedrijven die aan de criteria voldoen
Waar liggen de uitdagingen en kansen?
De invoering van ESG-rapportage brengt zowel uitdagingen als kansen met zich mee:
- Uitdagingen: Bedrijven moeten nieuwe niveaus van transparantie en informatieverschaffing bereiken. Dit kan complex en tijdrovend zijn, vooral voor bedrijven die nog niet eerder op deze manier hebben gerapporteerd.
- Kansen: ESG-rapportage kan leiden tot verbeterde bedrijfsprocessen, een betere reputatie, en kan aantrekkelijk zijn voor investeerders en klanten die waarde hechten aan duurzaamheid.
Wat is de impact op het MKB?
Hoewel de CSRD primair gericht is op grote ondernemingen, heeft het ook gevolgen voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). Bedrijven die toeleverancier zijn voor grote ondernemingen kunnen gevraagd worden om informatie te verstrekken die nodig is voor de ESG-rapportage van hun grote klanten.
Dit betekent dat ook MKB-bedrijven hun duurzaamheidsbeleid moeten herzien en verbeteren om aan de eisen van hun klanten te voldoen.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Misschien heb je na het lezen van deze blog het gevoel dat je bedrijf al goed op weg is en alles goed geregeld heeft. In dat geval, dikke complimenten en ga zo door! Maar als je denkt, “Oei, ik heb dit allemaal nog niet goed geregeld en zie er best tegenop,” geen paniek! Bedrijven kunnen morgen al stappen zetten richting meer duurzaamheid.
Begin met het inventariseren waar zaken dubbel worden gedaan en waar meer wordt verbruikt dan nodig. Verdiep je in wat anderen doen en wat de normen zijn. Zorg dat je voorbereid bent op de ESG-rapportage. Dit kan wat druk geven, maar met een goede voorbereiding is het haalbaar.
Bij Blisss gaan we graag met je in gesprek om te kijken hoe digitalisering kan bijdragen aan jouw duurzaamheidsambities. Onze partner Continia heeft bovendien een prachtige oplossing ontwikkeld voor rapportage, waarmee je je ecologische voetafdruk kunt meten, beheren en rapporteren. In onderstaande video krijg je alvast een voorproefje van deze oplossing.
Wil je nu graag meer te weten komen over Continia Sustainability? Ontdek hoe je echte vooruitgang kunt boeken richting duurzaamheid en schrijf je in voor ons webinar op donderdag 26 september om 10.00 uur. We zien je graag dan! Mocht je in de tussentijd vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.