Kijk het af bij de grote bedrijven en bouw een datagedreven cultuur met Power BI

In het bedrijfsleven is data belangrijker dan ooit. Hoe vaak heb je dat al iemand horen zeggen? We weten het allemaal, maar toch is het bij veel Mkb-bedrijven nog een ondergeschoven kindje. Een datagedreven cultuur is lang niet altijd vanzelfsprekend. Veel bedrijven weten gewoonweg niet zo goed waar ze moeten beginnen. Gartner, een wereldwijd onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologie-sector kwam afgelopen maand met het nieuws naar buiten dat maar liefst 97% van de Fortune 500 bedrijven gebruik maakt van Power BI. In dit blogartikel bespreken we waarom Power BI ook de beste tool is voor jouw Mkb-bedrijf wanneer je een datagedreven koers wilt gaan varen.

De Data, Information, Knowledge, Wisdom (afgekort: DIKW) Piramide is een wereldwijd erkend datamodel. Met behulp van dit model leggen we via een voorbeeld uit wat data voor jou kan betekenen als je het op de juiste wijze inzet.

Maar eerst: Back To Basics!

Data, data en nog eens data… Je wordt tegenwoordig overspoeld met data oftewel gegevens. Maar over het algemeen is een groot gedeelte van de mensen niet dagelijks bewust bezig met data. Als jij op de autosnelweg bent denk je niet bij jezelf ik word nu overspoeld met data. Terwijl dat ondertussen wel gebeurt met de tientallen verkeersborden die je passeert waarop allerlei gegevens staan die je informatie verschaffen wat je moet doen. Onbewust heb je de hele dag door wel te maken met allerlei data die je om de oren vliegt. De voetbaluitslagen van afgelopen weekend, het aantal km dat je hebt hardgelopen via een app, de koerswisselingen van je beleggingen enzovoorts. Zoveel data zelfs, dat je vaak overprikkeld raakt en niet alles goed tot je neemt. Herkenbaar?

In het bedrijfsleven heb je vaak een volle bak aan data die je tegemoet komt. Je hebt echter ook niet de tijd en zin om alles tot je te nemen, maar wel wil je graag alleen de relevante data analyseren om op basis daarvan bedrijfsbeslissingen te nemen.

Stel je hebt een groothandel in autobanden, dan wil je graag weten hoe vaak je klanten gemiddeld in hun leven nieuwe autobanden kopen. In je ERP-systeem heb je deze data opgeslagen. Je ziet dat Henk vorige maand nog 4 autobanden heeft gekocht. Dit is data. Henk is 54 jaar oud en heeft in zijn leven tot nu toe Iedere 5 jaar 4 nieuwe banden gekocht. Dit is informatie. Vervolgens heb je de kennis dat je Henk iedere 5 jaar opnieuw even moet bellen om te vragen of hij nieuwe autobanden wilt kopen en kun je hem bijvoorbeeld een korting aanbieden. Door dit type klanten te typeren kun je deze wijsheid toepassen bij een veel grotere groep klanten.

 

 

Ander voorbeeld –  Het productassortiment van de groothandel bestaat uit winterbanden, zomerbanden en vier-seizoenen banden. In Power BI kun je in een oogopslag zien wat de omzetverdeling is onder het productassortiment dat aangeboden wordt. Dit kan ook weer uitgesplitst worden naar een specifieke periode. In het weerbericht wordt gezegd dat het in de Kerstvakantie gaat sneeuwen in Nederland. De eigenaar van de groothandel weet nog dat het 2 jaar terug ook flink sneeuwde in oktober en kijkt snel in zijn verkooprapportage hoeveel procent extra banden hij toen heeft verkocht. Op basis daarvan kan hij een inschatting maken of hij er verstandig aan doet om nog wat extra winterbanden in te kopen.

Natuurlijk komen er in bovenstaand voorbeeld ook andere factoren bij kijken die de verkoop van het aantal winterbanden kunnen beïnvloeden, maar Power BI helpt je zeker voor een groot deel op weg in je onderbouwing. Doordat je met Power BI alle relevante data en informatie binnen 1  interactief dashboard hebt staan kan je snel kennis opdoen en vanuit daar wijze beslissingen nemen die data-gedreven zijn.

Het gebruik van data wordt hierdoor onderdeel van de bedrijfsstrategie. Het verzamelen van de data is hierbij niet het doel. Het is vooral belangrijk dat het bijdraagt aan de strategische keuzes van de organisatie. De juiste informatie zal op het juiste moment klaarstaan zodat je tijdens je meetings snel en overtuigend knopen kunt doorhakken.

Advies: Kijk naar de grote jongens

Microsoft Power BI heeft meer dan 250.000 organisaties, waaronder 97 procent van de Fortune 500, geholpen om een datacultuur te stimuleren. Grote bedrijven standaardiseren Power BI steeds meer en stellen iedereen in hun organisatie in staat om data-gestuurde beslissingen te nemen.

Als grote bedrijven al gebruik maken van deze tool en positief zijn over de meerwaarde ervan vertrouw er dan maar op – dat jij met Power BI de beste data-analyse tool kiest voor jouw Mkb-bedrijf.

Wat zeggen onze klanten?

Bij Blisss draaien al meerdere klanten succesvol op Power BI. Soms krijgen we de vraag van bedrijven of ze niet te klein zijn om van Power BI gebruik te maken. Niets is echter minder waar! Voor ieder bedrijf is het mogelijk om relevante rapportages in te richten. Genoeg kansen nog voor de bedrijven die zich hier nog niet aan hebben gewaagd.

 Luijtgaarden – Stijn van der Kloot – ‘’Met de start van ons ERP-systeem Business Central zijn wij ook gestart met Power BI. Hiervoor heeft Blisss een aantal ‘standaard’ rapportages ingericht. Met de live-gang van ons nieuwe systeem hebben een aantal medewerkers een training gevolgd bij Blisss. Hierdoor weten ze nu ook hoe ze naast de ‘standaard’ rapportages zelf rapportages kunnen opstellen. Deze training is een echte aanrader.

Maak gebruik van je Power

Thomas H. Davenport een professor in IT zei al het volgende: ‘ieder bedrijf heeft te maken met big data in de toekomst en zal zich dan ook uiteindelijk begeven in de data-business.’

Ook al klinkt dit voor jouw organisatie nog als een ver-van-mijn-bed-show, dat is het dus zeker niet!

Ben je er dus van bewust dat je het belangrijk zal zijn om erover na te denken hoe je als bedrijf data-gedreven te werk wilt gaan. Voorkom dat jouw concurrenten een voorsprong krijgen omdat zij dit wel doen en jij hier niet de tijd voor hebt kunnen nemen. Met andere woorden: laat de data voor je werken!

💡 Benieuwd welke fases je het beste kan doorlopen om met Power BI een datagedreven organisatie te creëren? Wij schreven er een gratis Whitepaper over die je kan lezen.

download de Whitepaper

Nieuwsoverzicht

Geplaatst op