Wereld back-up dag: Heb altijd een plan B(ack-up)

In ons digitale tijdperk zijn we vaak meer dan ooit afhankelijk van onze elektronische apparaten om herinneringen, gegevens en waardevolle informatie op te slaan. Of het nu gaat om gezinsfoto’s of belangrijke bedrijfsdocumenten, het verliezen van deze gegevens kan een enorme emotionele en financiële impact hebben. Het is dus belangrijk om altijd een back-up plan te hebben. Vandaag op Wereld back-up dag staan we daar even extra bij stil.

De digitale nachtmerrie van elke moeder

Stel je voor, je bent een trotse moeder die de afgelopen vijf jaar honderden foto’s heeft gemaakt van je kind. Vanaf de geboorte tot de eerste schooldag, elke mijlpaal en elk speciaal moment is zorgvuldig vastgelegd. Deze foto’s zijn niet alleen een visueel verslag van de groei en ontwikkeling van je kind, maar ook een emotioneel anker voor jou en je gezin.

Oeps, weg zijn al die babyfoto's. Het belang van een back-up zowel privé als zakelijk

Je hebt al deze foto’s op je laptop opgeslagen, maar je hebt nooit de moeite genomen om een back-up te maken. Dan gebeurt het ondenkbare: je laptop crasht en alle foto’s zijn verdwenen. Oeps, weg zijn al die babyfoto’s! In één klap zijn al die onvervangbare herinneringen verloren gegaan. Je hart breekt bij de gedachte aan al die speciale momenten die je nooit meer kunt bekijken of delen met je kind.

Waarom een back-upbeleid even belangrijk is als koffie op kantoor

Net als de moeder in ons voorbeeld, vertrouwen bedrijven ook op hun elektronische apparaten en systemen om belangrijke gegevens op te slaan. Of het nu gaat om klantinformatie, financiële gegevens of bedrijfsplannen, het verliezen van deze informatie kan rampzalig zijn voor een organisatie. Een goed back-upbeleid is daarom van cruciaal belang om bedrijfscontinuïteit te waarborgen en de impact van gegevensverlies te minimaliseren.

Een back-up plan voor bedrijven. Microsoft got your back. Business Central de ERP-software voor Mkb krijgt automatisch back-ups

 

Hoe een effectief back-upbeleid te implementeren:

  1. Maak regelmatig back-ups: Zorg ervoor dat je regelmatig kopieën maakt van je belangrijkste gegevens. Hoe vaak je een back-up maakt, is afhankelijk van de aard van je bedrijf en de gegevens die je opslaat.
  2. Gebruik meerdere opslagmethoden: Vertrouw niet op één enkele opslagmethode. Sla je back-ups op verschillende locaties op, bijvoorbeeld op een externe harde schijf, in de cloud of op een andere veilige locatie.
  3. Test je back-ups: Het is belangrijk om je back-ups regelmatig te testen om er zeker van te zijn dat ze correct en volledig zijn. Dit helpt om eventuele problemen tijdig op te sporen en te verhelpen voordat je daadwerkelijk een back-up nodig hebt.
  4. Beveilig je back-ups: Bescherm je back-ups tegen ongeoorloofde toegang en schade door middel van sterke wachtwoorden, versleuteling en fysieke beveiligingsmaatregelen.
  5. Maak een herstelplan: Een gedetailleerd herstelplan helpt je team te weten wat te doen in geval van gegevensverlies en hoe de back-ups te gebruiken om zo snel mogelijk weer operationeel te zijn.

We’ve got your Back(up)

Wat als je gebruikmaakt van ERP software en dan in het bijzonder Business Central? No worries! Microsoft got your back(up)! Microsoft maakt namelijk automatisch back-ups van iedere (productie en sandbox) omgeving van Business Central. Deze back-ups worden 28 dagen bewaard en daardoor kunnen beheerders een omgeving naar een specifiek ‘point-in-time’ terug zetten mocht daar behoefte aan zijn. Meer over het back-up beleid van Microsoft lees je hier.

 💡 Ben je nu benieuwd naar welke maatregelen Microsoft nog meer neemt om de veiligheid van de software te waarborgen? Wij schreven eerder al een blog over de veiligheid van Business Central in de cloud.

Wil jij ook aan de slag met ERP software waarbij je niet hoeft te vrezen dat je belangrijke gegevens verloren gaan? Vraag nu een (online) demo aan van Business Central en we vertellen je graag meer over de mogelijkheden van de software.

 

Nieuwsoverzicht

Geplaatst op