5 opgemerkte veranderingen bij een online software implementatie

De rookwolken zijn bijna opgetrokken…

Stapsgewijs, samen en succesvol. Hoe staat het nu – na 1 jaar pandemie – ervoor met deze lijfspreuk van Blisss? We blikten terug op hoe we onze projecten samen met onze klanten hebben uitgevoerd in een online wereld het afgelopen jaar. Hierover spraken we met onze projectmanager Janneke Stiphout en onze klant PPC.

En ook al trekken de rookwolken van het virus langzaam op, beiden onderkennen dat het ‘thuiswerkvirus’ voorlopig nog wel zal blijven.

[toc]

Herken je je in bijgaande vijf veranderingen die Janneke en PPC hebben opgetekend? Vind je dit veranderingen die oké zijn of heb je er moeite mee? Laat het ons weten, we leren graag van jou.

1. Vergaderingen verlopen anders

Blieb, blieb en we staan weer keurig als vierkante blokjes op het scherm. De stukken die we moeten bespreken liggen voor ons. Iedereen kent het protocol hoe we met elkaar digitaal praten en dit gaat dan ook steeds vloeiender. Doordat iedereen het zo langzamerhand wel weet en vaak doet, zie je ook dat we ietwat amicaler worden. Ook zie je de verschillende hulpstukken op tafel zoals bijvoorbeeld de vele verschillende mokken waaruit iedereen drinkt of de leuke schilderijtjes die je her en der op de achtergrond ziet hangen. Leuk.

Voordeel: We merken dat we beter voorbereid de vergadering in gaan. De stukken zijn voorhanden en kunnen direct op het scherm worden getoond.

Nadeel: We praten minder over koetjes en kalfjes. We zijn ons er meer van bewust dat iedereen naar je kijkt en luistert. Het is wat formeler geworden.

👉 Tip: Online vergaderen en samenwerken gaat heel makkelijk met Microsoft Teams

2. Minder kilometers op de teller

We werken veel thuis. Al dan niet in het bijzijn van kinderen of partner die ook thuis moeten leren en werken. Het aantal bespaarde reiskilometers en de bijbehorende uren reistijd is enorm. Al die tijd besteden we nu anders.

Voordeel: Blissers hebben meer tijd gekregen zich te verdiepen in de behoeftes van de klanten. Wat Blissers echt kunnen missen als kiespijn, zijn de files. En het is ook wel eens lekker om ’s avonds op tijd thuis bij je familie te kunnen zijn.

Nadeel: Het echte contact met de klant en het opdoen van inspiratie is een gemis.

3. Anders communiceren

Omdat we minder fysiek contact hebben en we online elkaar nu niet meer zo diep in de ogen kunnen kijken, ervaren we meer dan ooit het belang van goed communiceren. Waar vroeger de e-mail leidend was wanneer we elkaar niet zagen, is nu de online communicatie leidend. We pakken sneller het online beeld erbij om dingen met elkaar te bespreken.

Voordeel: Een veel legere e-mailbox dan voorheen! Je kunt online doorvragen en luisteren wat de klant echt wil zeggen en hierdoor begrijpen we elkaar beter.

Nadeel: Fysiek contact gaat bijna altijd boven e-mail en videocontact.

Harold de Graaf – Project Manager PPC: ”Wat Janneke zegt klopt voor een groot deel wel tijdens de vergaderingen met Blisss. Wij kunnen ons herkennen in de vergaderingen al denk ik dat er naast de effectiviteit die Janneke schetst een klein deel kennis overdracht verloren gaat. Wij merken dat er exact opgepakt wordt wat er in de supporttickets staat en dat de randvoorwaarden waarvoor wij het doen dan nog niet optimaal bekend zijn. Dit merk je soms aan het eind van een migratie als er “kleine” puntjes aan het licht komen. Deze komen als je  gezamenlijk optrekt vaak net iets eerder aan het licht.’’

4. Eigen kleren maken de man

Blissers vinden respect voor de klant belangrijk. En wanneer ze de klant bezoeken willen ze er netjes uitzien. In een online wereld merken we dat we informeler met elkaar omgaan. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We schrikken niet meer wanneer er door het beeld ineens een kind een vraag stelt of als er een huisdier op tafel springt. We zijn toleranter geworden.

Voordeel: Het is lekker om in je eigen kleren en in je eigen omgeving klanten te helpen.

Nadeel: Soms missen we het toch om ons netjes te kleden, omdat je weet dat je naar de klant gaat.

5. Juist nu een ERP-implementatie: slimme keuze

Ondanks de pandemie kunnen veel bedrijven toch gewoon hun business blijven doen. Bedrijven die optimaal gebruik kunnen maken van ERP hebben een voorsprong omdat ze sneller en efficiënter kunnen reageren op marktontwikkelingen. Juist nu. En dus is het fijn dat juist in deze tijd klanten blijven kiezen om hun ERP-systeem verder uit te bouwen. Ook al moeten ze het nu doen met onze ‘keukentafel-projectmanager’, de klant begrijpt dat er veel voordelen zijn om een stapje extra te zetten.

Voordeel: Blisss ziet dat klanten blijven investeren en juist nu haar processen willen stroomlijnen. Door online projecten uit te voeren, kan Blisss zijn klanten sneller bereiken en van dienst zijn.

Nadeel: Wanneer we samen met de klant een ERP-project succesvol hebben opgeleverd, missen we het feestje. Missen we het schouderklopje bij elkaar. Proosten op succes doen we het liefst samen!

👉 ERP van Blisss: Bij Blisss implementeren we ERP-software van Microsoft, namelijk Business Central. Dit ERP-systeem richt zich met name op MKB-bedrijven en hierin kunnen alle bedrijfsprocessen worden ondergebracht.

Kennis spreekt. Wijsheid luistert.

Blisss heeft het afgelopen jaar veel geleerd. Stapje voor stapje heeft ze samen met haar klanten zichzelf opnieuw uitgevonden. Natuurlijk missen we het praatje aan de koffiemachine. We missen het gelach en de vrolijkheid tijdens het vieren van een project-oplevering. Maar we hebben meer zorg voor elkaar gekregen. We zijn wat toleranter geworden. We zijn meer samen geworden. Het spreekt voor zich dat we kennis belangrijk vinden, maar we zijn ook wijzer geworden. We zien dat succes niet alleen te maken heeft met het goed toepassen van kennis, maar ook klanten echt willen helpen. Juist nu een extra stap zetten zodat onze klanten weten dat ze het niet alleen hoeven te doen.

✍ webredacteur: Koen Janssen – Manager Marketing Blisss

Samen de volgende stap naar succes zetten?

 


Geplaatst op