In de wolken zijn met Business Central: kies voor een veilige cloudoplossing
We maken met zijn allen steeds meer gebruik van software in de cloud. Dat is ook terug te zien in de wereld van ERP-software. Ben je benieuwd of jouw bedrijfsgegevens in Microsoft Dynamics 365 Business Central wel veilig zijn in de cloud? In deze blog vertellen we je meer over de maatregelen die Microsoft neemt om jouw gegevens te beschermen tegen ongewenste inbrekers.
Hoe Microsoft de veiligheid van Business Central in de cloud garandeert
Hieronder bespreken we de acties die Microsoft onderneemt om de cloud veilig te maken voor haar gebruikers.
Slot op de deur: de multi-layered beveiligingsarchitectuur van Microsoft
Een van de belangrijkste dingen die ze bij Microsoft doen is gebruikmaken van een multi-layered beveiligingsarchitectuur. Makkelijk gezegd, betekent dit dat er meerdere lagen van beveiliging zijn toegepast. Daardoor spreid je het risico dat er ongewenste dingen plaatsvinden. Deze beveiligingsarchitectuur bestaat uit 3 lagen, namelijk:
1. De fysieke beveiliging van datacenters
Microsoft neemt diverse maatregelen om hun datacenters te beschermen tegen fysieke bedreigingen. De toegang tot hun datacenters wordt beperkt tot geautoriseerde personen via controles zoals identiteitsverificatie en toegangsrechten. Daarnaast gebruiken ze video- en bewegingsdetectiecamera’s voor surveillance. Het beveiligingspersoneel van Microsoft is regelmatig toezicht aan het houden om te kijken of er niks verdachts plaatsvindt. In het gebouw zelf zijn geavanceerde systemen aanwezig zoals branddetectie en gasblusinstallaties. Bovendien is er bewust een fysieke scheiding aangebracht tussen de verschillende delen van het datacenter, om op die manier de impact van eventuele incidenten te minimaliseren.
2. Netwerkbeveiliging
Microsoft heeft diverse acties ondernomen om het netwerk goed te beveiligen. Zo maken ze gebruik van firewalls om ongewenst verkeer te blokkeren, Virtual Private Networks (VPN’s) voor beveiligde verbindingen tussen gebruikers en servers, intrusion detection and prevention systems (IDPS) om cyberaanvallen te detecteren en te voorkomen. Daarnaast screenen ze regelmatig logs om verdachte activiteiten snel op te sporen en op te lossen. Verder maakt Business Central gebruik van encryptie om gegevens te beschermen tegen ongeoorloofde toegang.
3. Toegangsbeveiliging
Binnen Business Central is het mogelijk om toegang tot het systeem te beperken tot specifieke gebruikers en groepen en ze specifieke rollen en machtigingen toe te wijzen. Dit zorgt ervoor dat de juiste personen toegang hebben tot de gegevens die zij nodig hebben.
Dankzij deze verschillende lagen van beveiliging weet Microsoft verschillende aanvallen van buitenaf vakkundig af te weren. Wel zo handig toch?
Beveiligingsupdates
Microsoft voert regelmatig beveiligingsupdates uit met betrekking tot Dynamics 365 Business Central. Dankzij deze updates is de software altijd up-to-date en lossen ze daardoor eventuele beveiligingslekken direct op.
De updates die Microsoft doorvoert, zijn onder andere:
- Patches voor beveiligingslekken: Microsoft ontvangt regelmatig meldingen van beveiligingslekken in zijn software en stelt vervolgens patches beschikbaar om deze lekken te dichten.
- Beveiligingsupdates voor het besturingssysteem: Microsoft Dynamics 365 Business Central maakt gebruik van een cloudomgeving en dit wordt gedraaid op Microsoft Azure. Azure ontvangt regelmatig beveiligingsupdates voor de infrastructuur.
- Beveiligingsupdates voor de database
- Beveiligingsaudit: Microsoft test regelmatig het ERP-pakket op beveiligingslekken en potentiële kwetsbaarheden. Ze laten dit doen door een team van beveiligings- en compliance-experts. Ze hebben zelfs een bounty program geïnitieerd voor het Dynamics 365 platform. Als je als hacker een beveiligingslek in Dynamics bij Microsoft meldt, kan dat een aardig zakcentje opleveren (tot 20.000 $) Durf jij de uitdaging aan? Lees hier meer over het programma.
Tweefactorauthenticatie
Microsoft verplicht tweefactorauthenticatie voor extra beveiliging van de gebruikersgegevens. Gebruikers van Microsoft Dynamics 365 Business Central stellen dit zelf in, met de Microsoft Authenticator app op hun mobiele apparaat. Na het invoeren van de gebruikersnaam en het wachtwoord ontvangen ze vervolgens een unieke code waarmee ze toegang krijgen tot het systeem. Dit maakt het lastiger voor internetcriminelen om een account te hacken.
Business Central in de cloud de veiligste keuze voor jouw bedrijf
Bij een on-premise oplossing moet je zelf maatregelen treffen op het gebied van veiligheid. Maar bij Microsoft Dynamics 365 Business Central in de cloud weet je dat een groot bedrijf als Microsoft de juiste voorzorgsmaatregelen neemt die er nodig zijn. Geen gedoe meer voor jou dus, maar juist een geruststellend gevoel omdat je weet dat het goed zit. Wie wil dat nou niet ervaren? Veel klanten van Blisss gingen je al voor en kozen voor werken in de cloud. Onlangs bereikten we bij Blisss de mijlpaal van maar liefst 1000 SaaS users. Wij zijn ervan overtuigd dat er nog velen zullen volgen. Wie weet ben jij wel de volgende! Wij helpen je graag bij het maken van de overstap. Benieuwd naar de mogelijkheden? Laat het ons weten via info@blisss.nl of bel ons op +31 024 373 7968.
NieuwsoverzichtGeplaatst op