Hoe bewaak je de kwaliteit van jouw data?

Data, data en nog eens data… Door alle data zie je vaak het bos niet meer! Dat terwijl data belangrijker dan ooit is. Het vertelt je als bedrijf hoe de vlag erbij hangt. Het geeft onder andere antwoord op de vraag: hoe ziet de komende periode er naar verwachting uit? Denk bijvoorbeeld aan de bak met openstaande offertes. Wat is de slagingskans daarvan? Hoe snel worden deze opgevolgd? En wat is de waarde van deze offertes?

Door deze offerte informatie goed in kaart te brengen kun je een goede voorspelling maken van het aantal offertes dat een order wordt. Op basis daarvan kan je vervolgens weer een meting doen om te kijken of jouw bedrijf groeiende is of niet. En zo ja, waaruit blijkt dat dan? Komt dit omdat er meer producten worden verkocht? Of zijn er juist meer nieuwe klanten die een aandeel hebben in de groei?

Al met al kun je natuurlijk heel erg veel met data. Het vertelt eigenlijk alles over jouw bedrijf. En als mens zijnde willen we graag onze keuzes baseren op harde cijfers en niet meer op basis van een onderbuik gevoel. Niet voor niets is het dus dat datagedreven werken een hot item is binnen veel organisaties. 

Data struggles

Voor velen is het vaak nog een hele opgave om de juiste actuele gegevens beschikbaar te stellen die uiteindelijk in de rapportages moeten komen te staan. Datagedreven werken verloopt nog niet altijd heel soepel bij bedrijven? Hoe komt dat? Bij Blisss merken we het volgende op: 

1) Er is maar één persoon verantwoordelijk voor de dataverwerking binnen de organisatie.
  Deze persoon heeft er een dagtaak aan om alle handmatige acties uit te voeren die komen kijken bij het op de juiste manier verwerken van de data. 

2) De data is te laat beschikbaar. Hierdoor kan er niet op tijd worden bijgestuurd als blijkt dat er bepaalde doelen niet worden gehaald. 

3) De datakwaliteit is onvoldoende. Doordat bepaalde data niet voldoet aan het juiste format (bijv. lege velden) zijn er ook onvoldoende inzichten die je er uit kunt opdoen. 

Het op orde hebben van je data is heel belangrijk als je datagedreven te werk wilt gaan binnen je bedrijf. Maar hoe zorg je ervoor dat deze data op orde is en blijft? Voordat je aan de slag gaat met het ontwikkelen van dashboards en rapportages wil je eerst meten hoe het staat met je datakwaliteit.

Wij hebben gemerkt dat onze klanten hier vaker mee worstelen. Vandaar dat we bij Blisss een datacontrole monitor hebben gebouwd. Op basis van deze tool kun je de datakwaliteit meetbaar maken. Het dashboard vertelt je in hoeverre de velden die gevuld zouden moeten zijn ook daadwerkelijk gevuld zijn en of de datatypes met elkaar overéén komen. Op deze manier bewaak je de kwaliteit van de data binnen jouw organisatie. 

 

Ben jij momenteel al fanatiek bezig met data binnen jouw bedrijf maar is er nog ruimte voor verbetering? Wellicht wil je ook graag meer te weten komen over ons nieuwste datacontrole dashboard dat we hebben gebouwd. Laat het ons weten, dan vertellen onze Power BI consultants je er graag meer over.

 

Nieuwsoverzicht

Geplaatst op