Het ERP-systeem: maak het niet ingewikkelder dan het is

Het werken met een ERP-systeem kan overweldigend zijn. Er is zoveel mogelijk, het kan al snel te veel en onoverzichtelijk worden. Misschien heb je een ERP-systeem aangeschaft en vind je het nog steeds een uitdaging om ermee te werken. Misschien overweeg je zo’n systeem te implementeren, maar zie je er als een berg tegenop.

Laat een IT-leverancier jou helpen

Een goede IT-leverancier helpt je niet alleen van A tot Z bij het implementeren van een ERP-systeem, de leverancier helpt key users in jouw organisatie het systeem te begrijpen, zodat zij er goed mee uit de voeten kunnen. Een belangrijk onderdeel van dit proces is het goed in kaart brengen van jouw bedrijfsprocessen. Alleen zo wordt helder welke functionaliteiten in de ERP-software relevant voor jouw organisatie zijn. Dit kan per branche verschillen. Zo is er ERP software speciaal voor schoonmaakbedrijven, maar ook ERP software voor groothandels en productiebedrijven. Het voorkomt dat je de bomen niet meer door het ERP-bos ziet.

Kies de juiste ERP-software

Daarnaast is ook belangrijk om te kiezen voor de juiste ERP-software. Wordt er in jouw bedrijf al gewerkt met een Microsoft Office pakket, dan is Microsoft Dynamics (het ERP-systeem van Microsoft) een goede optie. In dit geval sluit Microsoft Dynamics aan bij hoe je gewend bent te werken en heeft het dezelfde look en feel als de overige Microsoft producten.

Bereid je medewerkers voor op het werken met ERP-software

Je versimpelt het werken met een ERP-systeem óók door medewerkers goed voor te bereiden op de verandering. Zij zijn gewend om op een bepaalde manier te werken. De gedachte: waarom anders werken als we het al jaren goed doen, kan overheersen in een organisatie. Wil je dat jouw medewerkers de ERP-software optimaal gebruiken ten behoeve van de bedrijfsvoering, leg dan goed uit waarom het management deze keuze heeft gemaakt. Zorg er voor dat ze de voordelen ervan inzien, door deze te bespreken.

Blisss helpt je graag een eindje op weg door vijf voordelen te benoemen.

  1. Worden orders nog in Excel verwerkt dan vertraagt dit het orderverwerkingsproces door onnodige communicatie tussen afdelingen. Klanten van groothandels en productiebedrijven willen graag zo snel mogelijk hun order ontvangen. ERP-software zorgt ervoor dat een order met de snelheid van het licht in het systeem wordt verwerkt én dat de klant met één klik toegang heeft tot alle relevante informatie met betrekking tot zijn order.
  2. Organisaties met efficiënte bedrijfsprocessen kunnen sneller reageren op diverse situaties. ERP-software stelt medewerkers in staat veel sneller te schakelen omdat zij 24/7 vanaf elk device en vanuit iedere locatie toegang hebben tot realtime bedrijfsinformatie. Hiermee kunnen zij de klant nog beter van dienst zijn, zowel vanaf kantoor, vanuit huis of op locatie.
  3. Is collega Piet op vakantie en ontvangt collega Janine een dringende vraag van een klant van Piet, dan hoeft zij Piet tijdens zijn vakantie niet te storen. Alle relevante informatie vindt Janine namelijk in het ERP-systeem.
  4. Een ERP-systeem zorgt voor een uniforme werkwijze. De informatie in het systeem kan gelezen worden door medewerkers van verschillende afdelingen, want het ERP-systeem fungeert als een tolk tussen de systemen van de afdelingen. Hiermee voorkom je een eilandjescultuur binnen de organisatie en bewerkstellig je een betere samenwerking tussen de afdelingen.
  5. De meeste ERP-systemen, waaronder Microsoft Dynamics, bieden een rolgebaseerde functionaliteit. Dit is erg fijn voor medewerkers, want het zorgt ervoor dat medewerkers niet overprikkelt raken door informatieoverload. De inkoopafdeling ziet op het dashboard alleen de inkoopdata, de verkoopafdeling alleen verkoopdata. Wil een medewerker in één oogopslag meer bedrijfsinformatie, dan kan het dashboard aangepast worden naar eigen wens.

Weet jij als groothandel of productiebedrijf waar jij naartoe wilt groeien en gaat jouw voorkeur uit naar een schaalbaar ERP-systeem dat meegroeit? Blisss is graag jouw partner. Wij helpen jou de transitie naar het werken met een ERP-systeem simpel te houden.

Ons team heeft de benodigde kennis van jouw branche en verdiept zich in jouw bedrijfsprocessen. Daarnaast begeleiden wij jouw medewerkers bij het werken met ERP-software. Neem voor een oriënterend gesprek contact op met team Blisss via info@blisss.nl of 024 3737968. Graag tot ziens!

 

Nieuwsoverzicht

Geplaatst op