De voordelen van datagedreven werken met Power BI

Samen met een collega zit ik bij een potentiële klant aan tafel. Onze contactpersoon bij het bedrijf heeft van de directeur de taak gekregen om te onderzoeken hoe zij datagedreven zouden kunnen werken, zodoende raakten wij in gesprek over Power BI. In totaal zitten zij met acht man aan tafel. Niet alle acht zijn enthousiast over de inzet van een nieuwe tool. Bijvoorbeeld de salesmanager, die is gewend om in Excel te werken en de financiële manager, die is sceptisch of in het nieuwe systeem alle cijfertjes tot twee getallen achter de komma zullen kloppen.

Mijn collega en ik hebben de taak om helder uiteen te zetten wat de voordelen zijn van het werken met Power BI, welke dashboards we voor hen kunnen opzetten en hoe we deze zullen inrichten. Dit zodat niet alleen ieder cijfertje klopt, maar men ook organisatiebreed minder fouten maakt en tijd bespaart bij het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden.

Wat levert datagedreven werken met Power BI op? We leggen het kort uit.

Goede voorspellingen en verstandige besluiten

Stel dat jij volgend jaar wilt besluiten of het wel of niet verstandig is om de Duitse markt te betreden. Wat heb jij dan nodig? Juist, data! Data zal je helpen om goede voorspellingen te doen en verstandige besluiten te nemen. Als je cijfers hebt om te onderbouwen wat de beste keuze is, bespaart dat je enorm veel tijd in het besluitvormingsproces: geen ellenlange discussies in vergaderingen en je hoeft niet te twijfelen of je onderbuik gevoel juist is, want je hebt degelijke rapportages die de feiten tonen. Kortom, data helpt om bedrijfsdoelen te behalen, groeimarkten te herkennen en je voorkomt het maken van onjuiste beslissingen.

Wacht niet met datagedreven ondernemen. Wanneer concurrenten kansen sneller zien dan jij, loop je het risico om achterop te raken.

Een aanzienlijke tijdsbesparing & een overzichtelijk dashboard

Bij Blisss komen we bij heel wat bedrijven over de vloer. En het valt ons op dat de meeste bedrijven rapportages maken in Excel, Tableau of Qlik. Het nadeel is dat zij hiermee ongeveer een halve dag in de week kwijt zijn om die rapportages op te stellen. Dat kan veel handiger. Een up-to-date ERP-systeem vergaart de benodigde data automatisch voor je en met een druk op de knop exporteer je dit naar bijvoorbeeld Excel. Hiermee wordt enorm veel tijd bespaard.

Maar het kan nog mooier.

Gebruik je Power BI, dan heb je toegang tot een gebruiksvriendelijk dashboard, waarin alle benodigde informatie samenkomt in overzichtelijke rapportages. Verkopen worden automatisch geregistreerd in het ERP-pakket en automatisch bij de rapportage op het dashboard opgeteld. Jij kunt van tevoren instellen welke informatie moet worden weergegeven, denk hierbij aan omzet, voorraad, verkopen etc. Bovendien is het delen van data met collega’s met Power Bi heel gemakkelijk. Zo realiseer je ook dat men organisatiebreed datagedreven gaat werken.

It’s a bliss: beginnen met standaardrapportages

Doordat wij intensief samenwerken met diverse handelsorganisaties en productiebedrijven, hebben wij bij Blisss veel kennis over het maken van goede rapportages. Door de jaren heen ontdekten wij dat veel bedrijven moeite hadden met het formuleren van en aansturen op de juiste KPI’s. Team Power BI van Blisss heeft daarom standaardrapportages ontwikkeld. Die liggen klaar voor al onze klanten. Deze standaardrapportages bieden je een startpunt en geven je tegelijkertijd een voorsprong. Je hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden. Je hoeft niet vanaf 0 te starten en bent hierdoor uiteindelijk ook goedkoper uit. Bovendien kan zo’n standaardrapportage helpen om collega’s te overtuigen en enthousiast te krijgen om mee te denken tot betere stuurinformatie, om zo bij te dragen tot het behalen van de bedrijfsdoelen.

Misschien ben je benieuwd hoe het is afgelopen met het bedrijf waar mijn collega en ik aan tafel zaten? De twee sceptische collega’s zijn overstag gegaan. Wij hebben voor dit bedrijf een aantal dashboards opgeleverd die zij dagelijks gebruiken. Hier is Power BI ingezet, met daarbij een aantal technische aanpassingen waardoor het voor hen optimaal presteert.

Wil jij meer met data doen? Het is lastig om dit helemaal zelf van de grond te krijgen. Team Power BI van Blisss neemt je veel werk uit handen. Nodig ons uit voor een goed gesprek over hoe jouw organisatie datagedreven kan werken. Je kunt mailen naar info@blisss.nl of bellen naar 024 3737968 voor het maken van een afspraak. Bekijk ook onze website.

Nieuwsoverzicht

Geplaatst op