4 tips om succesvol te automatiseren

Automatiseren is geen doel, maar een middel. Een middel om kansen te benutten, te groeien en bedrijfsprocessen te optimaliseren. Hoe automatiseer je succesvol? Blisss geeft vier tips.

Tip 1. Voorkom een versnipperd IT-landschap

Wij zien meer dan eens eilandautomatisering bij bedrijven. Hoe werkt dit? De financiële afdeling heeft data in het ERP-systeem staan. Die data wordt overgeheveld naar Excel. Vervolgens komt daar data bij uit andere systemen van een andere afdeling, bijvoorbeeld van sales en inkoop. Zo wordt allerlei informatie in Excel op een hoopje gegooid, om daar een rapportage van te maken die de stand van zaken voor de directie uiteenzet. Een versnipperd IT-landschap zorgt voor een omslachtige manier van werken. Gebruik daarom, indien mogelijk, één systeem (of zo min mogelijk systemen) waar alles inzit.

Tip 2. Laat collega’s doen waar ze goed in zijn

Neem een collega die op de financiële afdeling werkt. Diegene heeft een gedegen financiële opleiding achter de rug, maar toch besteedt hij tijd aan het inboeken van inkomende facturen. Dit is een routinematige taak, waar jouw collega geen voldoening uit haalt. Zo’n taak kan prima worden geautomatiseerd, waarbij de factuur automatisch wordt gescand en in het systeem wordt gekoppeld aan een order. Op deze manier houdt jouw collega veel meer tijd over voor analytische en strategische financiële werkzaamheden.

Kortom, haal een stukje saaiheid weg uit het takenpakket van jouw collega’s door routinewerk te automatiseren. Zo houdt diegene meer tijd over om zich te richten op de werkzaamheden waar hij wel voldoening uit haalt. Dit heeft een positieve impact op het werkgeluk.

Tip 3. Gebruik een applicatie voor waar die sterk in is

Het is niet aan te raden om in jouw ERP-systeem handmatig een rapportage tool te programmeren. Houd het simpel en integreer een bestaande rapportage applicatie die daar speciaal voor is ontwikkeld, bijvoorbeeld Power BI voor financiële analyses en rapportages en management analyses in een business analyse tool. Kies alleen voor maatwerk wanneer het noodzakelijk is.

Tip 4. Kies voor een gerenommeerde partner

Kies voor een flexibele IT-partij die jouw systeem op de lange termijn veilig en up-to-date houdt. Eentje die je helpt om met behulp van software in te spelen op toekomstige ontwikkelingen. Techniek verandert zo snel, voorkom dat je vastzit aan verouderde software.

Heb je kantoren in het buitenland? Onderzoek dan goed of de IT-leverancier jou wereldwijd van dienst kan zijn. De meeste gerenommeerde IT-leveranciers kunnen dit.

Automatiseer je succesvol, dan pluk je daar de vruchten van. Het automatiseren geeft je met één druk op de knop realtime en accurate bedrijfsinformatie. Zo kun je altijd zien hoe je bedrijf ervoor staat.

Blisss is een leverancier van Microsoft Business Central. Wij helpen je onder andere om eilandautomatisering tegen te gaan. Wij zijn voor verschillende handels– en productiebedrijven het aanspreekpunt voor hun IT-landschap. Wij zijn Microsoft goldpartner en implementeren dus de toekomstbestendige software van Microsoft. Lijkt het je interessant om samen een kopje koffie te drinken? Laat het ons weten via info@blisss.nl en dan komen we bij jou langs om nader kennis te maken.

Nieuwsoverzicht

Geplaatst op